Стефан Цанев гостува в Пловдивската библиотека

19 март, 2015 14:11 | | Няма коментари

Стефан Цанев гостува в Пловдивската библиотека

Според годишната класация на Народна библиотека „Иван Вазов“ за 2014 година Стефан Цанев е най-четеният български автор. Среща разговор с него ще се проведе на 23 март 2015 г. /понеделник/, 17.30 часа в Конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“

Името му е записано в краткия списък на живите класици на нашата литература. Три поколения българи, съвременници на три епохи го четат, гледат на театралната сцена или слушат авторските му рецитали.

Стефан Цанев е роден през 1936 г в с. Червена вода, Русенско. Завършил е журналистика в СУ „Климент Охридски“ и драматургия в Москoвски киноинститут. Кореспондент на вестник „Народна младеж“ в Родопите и в Перник. Работил е като редактор в Студия за игрални филми , драматург в Държавен сатиричен театър, в Театър 199 и Театъра на окръзите, в Театър „София“, в Драматичен театър в Пловдив. Автор е на стихове, драми, публицистика и проза, както и на стихове и пиеси за деца.

Негови стихове са превеждани на всички европейски езици,а също и на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му („Последната нощ на Сократ“, „Другата смърт на Жанна д`Арк“) са играни в Париж, Гренобъл, Бордо, Атина, Монреал, Петербург, Лайпциг, Висбаден, Варшава, Краков, Прага, Гьотеборг (Швеция), Будапеща, Киев, Москва, Питсбърг (САЩ), Вилнюс, Братислава, Никозия, Букурещ, Гюргево, Хага, Измир, Истанбул и др

Има години в които негови стихосбирки са забранени за печат, драми свалени от сцена, уволнение от работа, екстрадиране от София и изпращане в Пловдив.

Той е Герой преди и след Рождеството на демокрацията.

Вечерта е организирана съвместно с Издателство Жанет 45.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата