Предлагат Националния музеен комплекс в София да се казва „Квадрат 500“

3 април, 2015 12:00 | Денят | Няма коментари

Предлагат Националния музеен комплекс в София да се казва „Квадрат 500“

Комисия, назначена със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, се запозна с всички постъпили предложения за име на Националния музеен комплекс – София, съобщиха от Министерството на културата.

Членовете на комисията на свое заседание обсъдиха постъпилите през последните месеци 190 писма с общо 230 предложения и посочените мотиви. При разглеждане на постъпилите предложения комисията взе под внимание, че комплексът обединява фондовете на два държавни културни института с национално значение. В хода на дискусията членовете на комисията подкрепиха необходимостта от наименование, което да отговаря на съдържанието на колекциите. Предложеното от комисията наименование съчетава традиции, приемственост и съвременно звучене, което е лесно разпознаваемо и знаково. Новото наименование отразява териториалния и тематичен обхват на държавния културен институт, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство.

По време на заседанието на комисията следните постъпили предложения бяха номинирани за награди:

  1. „Музей за визуални изкуства”, предложение № 92;
  2. Национален музеен комплекс „Св. Пимен Зографски”, предложение № 96;
  3. „681”, предложение № 123;
  4. „Майсторите”, предложение № 2;
  5. „Зографа”, предложение № 45 и № 145.

Комисията предложи авторите на тези пет предложения да получават покани за всички предстоящи изложби в Националния музеен комплекс и неговите филиали за период от една година. Те ще получат и по едно издание /каталог/ с произведения на изобразителното изкуство.

Информация за предстоящата церемония по награждаването ще бъде публикувана допълнително.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата