Ученическа задача стана хит в социалните мрежи

17 април, 2015 14:37 | | Няма коментари

В социалната група на организации Study Room се появи и решението на задачата:

„Най-напред трябва да изясним знае ли Албърт месеца и деня на раждане на Шерил. Ако му е известен денят, то няма шансове Бърнард също да знае точната комбинация. Албърт знае месеца.

От неговата първа реплика става ясно, че Албърт е убеден, че Бърнард не знае с точност кога е рожденния ден на Шерил. Затова, от списъка на Шерил можем да изключим  май и юни, тъй като датата 19-ти е посочена само за май, а 18-ти – само за юни.

Последвалата реплика на Бърнард подсказва, че той също изключва месеците май и юни. Бърнард знае със сигурност датата, а от отговора на Албърт може да се ориентира и за  месеца, в който се е родила Шерил. Бърнард вече знае точната комбинация

Остава да се уточни датата измежду оставащите комбинации 16 юли, а също 15 август и 17 август, 14 юли и 14 август. Последните две също могат да се изключат, тъй като ако Шерил е казала на Бърнард, че е родена на 14 число, то Албърт няма да е наясно в комбинация с кой от двата месеца е датата – числото 14 е едно, а месеците – два. Не може да се формулира единствен отговор.

След репликата на Бърнард, Албърт заявява, че и той, както и Бърнард,вече знае кога е рожденният ден на Шерил. Припомняме пак, че от самото начало Арбърт знае със сигурност месеца. И това означава, че след изключването на май и юни, както и на допусканията 14 юли или 14 август, следва да бъдат изключени и допусканията 15 август или 17 август. Единствената възможност за неповтаряща се комбинация в тази ситуация, при която единият знае само едно число, а другият конкретен месец е 16 юли. Това е и рожденният ден на Шерил.“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата