„Златно перо“ за Александър Мутафчийски

25 май, 2015 10:10 | Изкуство, Свободно време | Няма коментари

„Златно перо“ за Александър Мутафчийски

Звездата на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – баритонът Александър Мутафчийски  е отличен с престижната награда „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство. За 20-ти пореден път в навечерието на най-светлия български празник 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, радио “Класик ФМ” и галерия “Макта”  раздадоха наградите на тържествена церемония.

Един от любимците на почитателите на оперетния жанр е роден във Варна. Завършва Вокалния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“– София, специалност „оперно пеене“, степен „магистър“, а в момента е докторант по оперна режисура. От 1997 г. е солист  на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.

„Златно перо“ е поредната награда за Александър Мутафчийски. Той е лауреат и носител и на Първа награда на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни певци „Мими Балканска“– 1997 г. Два пъти е удостояван с престижната награда „Кристална лира“ на Съюза на българскита музикални и танцови дейци  за върхови постижения в музикалната култура  в категорията „Оперно и оперетно изкуство“- през 2003 г. и 2012 г.

Има записи за фондовете на Българска национална телевизия и Българско национално радио, както и издаден диск с популярни детски песни.

Гастролирал е самостоятелно или съвместно с трупата на Музикалния театър в много градове на България, Турция, Гърция, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Люксембург, Белгия, Дания, Китай и Япония.

Само преди дни Александър Мутафчийски  дебютира и като асистент –режисьор на премиерата на „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, където играе и ролята на цар Менелай. Един от водещите солисти на Музикалния театър  участва в почти всички спектакъли, които са в програмата на театъра.

От 5 до 7 юни 2015 г. Александър Мутафчийски заедно с друга звездна прима на оперетата Катерина Тупарова ще представляват страната ни  на Международния музикален конкурс „О-фест“2015, който ще се проведе в столицата на Украйна – Киев.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата