Министър на културата не е откривател на топлата вода

20 май, 2015 10:01 | Мнения | Няма коментари

Министър на културата не е откривател на топлата вода

Станах свидетел на последните дебати на тема Тракийското съкровище и представянето му в Лувъра. (Искам да вмъкна, че това прекрасно съкровище се разнася по света и смайва ценителите още от времето на г-жа Людмила Живкова). Знам, че е много лошо, ако споменаваме днес тези имена, но е факт.

Не искам да обезценявам с това усилията на нашият Министър на културата, но не е откривател на топлата вода.
Следващата тема е участието на хоровия състав „Йоан Кокузал Ангелогласний“. Ропотът, който нададе един почтен хорист и дълготраен съучастник на своите колеги в техните международни турнета и успехи, изправи на нокти нашия министър на културата. Как се изказа по телевизията, как нагруби човека и като за капак, как щял да му даде да 100 лева, за да спре да пее. Как е възможно един хорист да си позволява да роптае и да пожелае възнаграждение, (което в действителност му се полага за извършена работа) ще си позволява да надига глас…
Такива хористчета и прочие, видите ли, са много неприятни, че искат полагащото им се възнаграждение. Уволняват го, както по времето на тоталитаризма, за който се говори с огромна критичност и никаква конкретност. Скъпи колеги, добре направихте, че дадохте стотинки на нашия мил министър на културата, но обърнете внимание на един ужасяващ факт.
Печалбите на театрите са иззети в голяма степен. Министерството не разплаща изработени хонорари на артисти, взели участие в различни продукции, спектакли и прочие. Това вече е редовна практика и никой не дава отговор кога ще си получи изработените средства, с които трябва да се изхранва и да твори. Имаме ли нужда от такъв министър, който си въобразява, че ние сме най-лошите, а с нашите печалби строи „ЛУВЪР“? Сградата, която в Франция е обявена за най-грозната архитектурна сграда, тук ще си я построим и ще сме горди с постигнатото нали?
Не е ли тревожно какво ще сложим в нашия Лувър господин министър Рашидов, ако уморим от беднотия собствения си творчески потенциал?

Коментарът на Калуди Калудов е публикуван във Фейсбук профила му. 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата