Предстои промяна в Закона за висшето образование

29 май, 2015 13:43 | Висше образование | Няма коментари

Предстои промяна в Закона за висшето образование

Министерството на образованието и науката подготвя предложение за оптимизиране на работата на висшите училища у нас. Това обясни професор Николай Денков – зам.-министър на образованието в сутрешния блок на БНТ.

Денков обобщи промените в три стъпки. Първият механизъм, който са предвидили за повишаване на интереса, е висшите училища да разполагат с повече пари. Вторият е на студентите да бъдат давани целеви стипендии, за да има повече желаещи да отидат в определени специалности.

На въпрос за специалностите, за които няма желаещи зам.-министърът отговори: „Това, което сме предвидили в момента, тези специалности, които са атрактивни, те да могат да обучават в платено обучение, но това, разбира се, ще зависи от интереса към тях. Ако има желаещи, тогава те ще могат да продължат, като сме сложили една горна граница на таксите, които може да искат от студентите. 170% от това, което е предвидено като държавна субсидия от страна на държавата, с други думи със 70% отгоре над това, което държавата дава за това обучение в субсидираните специалности.“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата