България е активна в социалните мрежи, но не и в онлайн банкирането

19 юни, 2015 15:00 | Технологии | Няма коментари

България е активна в социалните мрежи, но не и в онлайн банкирането
България е на предпоследно място в ЕС  по внедряването на дигитални технологии в различни сектори. Това показва най-новият Индекс за дигитална икономика и общество. На база цялостно представяне България попада в групата на страните с най-ниски резултати заедно с Румъния, Чехия, Гърция, Кипър, Унгария, Хърватия, Полша, Словения, Словакия и Италия. Отличници в използването на дигиталните технологии и услуги в ЕС и лидери в световен мащаб са Дания, Швеция, Холандия и Финландия.
Въпреки че българските интернет потребители заемат водещи позиции, когато става въпрос за участие в социалните мрежи или провеждането на разговори онлайн, те избягват да извършват финансови транзакции по електронен път. Едва 8.5% от тях използват онлайн банкиране и само 28% пазаруват онлайн, което оставя България далеч зад повечето европейски страни. Авторите на проучването отбелязват, че това е едно от основните предизвикателства пред страната, защото успехът на една дигитална икономика зависи частично и от видовете дейности, които потребителите извършват в интернет пространството.
Според проучването у нас има сериозна пропаст между гражданите и дигиталните им умения. Въпреки че днес работещите в почти всяка сфера се нуждаят от основни компютърни умения, само 34% от българите притежават такива, което спира икономическото развитие на страната. България освен това има и един от най-ниските дялове на заети в сферата на информационните и комуникационните технологии (1.7% от всички работещи), както и на хората на възраст 20-29 г., които притежават диплома за висше образование в сферата на науката, технологиите и математиката (1.3% от българите на тази възраст).
Предлагането на електронни обществени услуги е показателят, по който България се представя най-слабо.  Степента на използване на електронни услуги от страна на личните лекари е показателна: само 8.7% от личните лекари в България обменят медицински данни по електронен път (36% в ЕС).

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата