Връчват Националната литературна награда  „Владимир Башев”

11 юни, 2015 12:00 | Денят | Няма коментари

Връчват Националната литературна награда  „Владимир Башев”

На 11 юни от 11,30 часа в Националния дарителски фонд „13 века България“ в София ще бъде връчена Националната литературна награда „Владимир Башев”. Това ще стане на тържествена церемония по случай 80 години от рождението на поета. Наградата се присъжда на всеки две години за издадена стихосбирка на автор до 32 години – възрастта, на която си отиде Владимир Башев.

Носител на Националната литературна награда „Владимир Башев” 2015 г. е поетът Мартин Спасов за стихосбирката си „Аз мога да цитирам тишина” (2013 г., ИК „Хермес”).

Във връзка с 80-годишнината от рождението на поета Владимир Башев журито реши да връчи и три  съпътстващи отличия. Те са за книгите.„Няма места за сбогуване” (2014 г., „Жанет 45”) на Иван Брегов,  „Разговор с водата” (2014 г., ИК „Знаци”) на Емилия Найденова и  „Сенки и бонбонки”  (2014 г., Изд. „Потайниче”) на Елена Денева.

Наградата се присъжда от Националния литературен музей, Литературния кабинет „Владимир Башев“ и Националния дарителски фонд „13 века България“. Победителят в конкурса  и удостоените със съпътстващи отличия поети са определени от жури, председателствано от поета Георги Константинов. В състава му са още директорът на Националния литературен музей Катя Зографова и поетите Валентина Радинска, Михаил Белчев, Надя Попова и Мариана Кирова –завеждаща Литературен кабинет „Владимир Башев.

Всички наградени ще получат почетен диплом, а носителят на Националната литературна награда „Владимир Башев” – и литография на художничката Емануела Ковач. Картината по традиция се дарява от НДФ „13 века България”.

На тържеството за отбелязване на годишнината ще бъде представена книгата с интимна лирика на Владимир Башев „Искам да те нарисувам…“, в която са включени най-хубавите му любовни стихове.  Творби на поета ще рецитира артистът от Младежкия театър Светослав Добрев, а  маестро Валентин Стамов ще изпълни композиции на пиано.

 

ПРОГРАМА

ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 80 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТА ВЛАДИМИР БАШЕВ

11 ЮНИ 2015 Г.

10,00 – поднасяне на цветя от СБП пред паметника на Владимир Башев на алея „Яворов” в Борисовата градина. Слово – Христо Ганов.

 

11,30 – Тържество по случай 80 г. от рождението на Владимир Башев – Зала „Проф. Васил Геров” на НДФ „13 века България”

 

 1. Откриване от домакините на тържеството. Обявява се изложбата за творчеството и живота на Владимир Башев, изготвена от Националния литературен музей. Автор – Ивелина Велинова
 2. Слово за Владимир Башев от името на СБП – Георги Константинов.
 3. Изпълнение пиано от маестро Валентин Стамов.
 4. Изпълнения на стихотворения на Владимир Башев – от артиста Светослав Добрев
 5. Проф. Николай Аретов от Института за литература при БАН представя стихосбирката с интимна лирика на Владимир Башев „Искам да те нарисувам”, съставена от членове на Поетично ателие „Владимир Башев” и финансирано от Министерството на културата по програма „Помощ за книгата”.
 6. Изказвания – спомени – Христо Ганов – член на ръководството на СБП, други;  някои от наградените през годините – Надя Попова –главен редактор на в. „Словото днес” – издание на СБП
 7. Председателят на журито Георги Константинов обявява носителя на Националната награда за поезия „Владимир Башев” и носителите на трите  „Съпътстващи отличия”.
 8. От името на Министерството на културата, Националния литературен музей и НДФ „13 века България” председателят на журито връчва грамотите.
 9. Наградата – литография на Емануела Ковач се връчва от проф. Греди Асса – изпълнителен директор на НДФ „13 века България”. Книги от НДФ – за тримата носители на Съпътстващите отличия.
 10. Книги от Националния литературен музей – връчват се на наградените от изпълняващия длъжността директор Катя Зографова.
 11. Стихове от наградените поети – носителя на наградата Мартин Спасов и тримата носители на съпътстващите отличия – Иван Брегов, Елена Денева и Емилия Найденова.
 12. Отново изпълнения на стихове на Владимир Башев – артистът Светослав Добрев.
 13. Изпълнение на пиано – маестро Валентин Стамов
 14. Коктейл
 15. По време на тържеството ще се продава книгата „Искам да те нарисувам” –на цена, по-ниска от коричната. Ще бъде представен и в. „Словото днес”, който е изготвил специални публикации по повод  80 години от рождението на Владимир Башев.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата