Сесия и фестивални участия очакват НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през юни

11 юни, 2015 09:45 | Висше образование | Няма коментари

Сесия и фестивални участия очакват НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през юни

Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ изпрати своя 66-ти випуск абсолвенти с надежди и пожелания за успех. Днес – три седмици по-късно всички останали студенти са в изпитна сесия. Етюди, оживели марионетки, танцуващи двойки, фехтовачи, арии и какво ли още не, изпълват пространствата на НАТФИЗ. Офелии, кралски особи, а понякога и заблуден Годо притичват измежду минувачите по „Раковски“ забързани към изпитните зали с картонени чаши кафе. Опъстрено с вълнение и глъч, ежедневието в Академията е особено пленително по това време на годината. Прилича на разбунен пчелен кошер.
Част от възпитаниците на НАТФИЗ за кратко ще се отскубнат от центробежната сила на академичните изпити и ще се изправят пред изпитателната оценка на гилдиите.
Третокурсниците в специалност „Актьорство за драматичен театър“ на проф. Снежина Танковска отпътуват с „Любов и информация“ за „Варненско лято“, за да се включат в програмата на международния фестивал. Спектакълът, по пиесата на Керил Чърчил и в постановка на проф. Танковска, реализира своята премиера на учебната камерна сцена през януари тази година. На 11 юни младите актьори ще застанат пред предизвикателството на професионалната публика – да им пожелаем успех!
Непосредствено след тях, към столицата на Чехия ще се отправят възпитаниците на специалности „Сценография за куклен театър“ и „Сценичен и екранен дизайн“. 16 студенти и двама водещи преподаватели – проф. Чайка Петрушева и проф. Мая Петрова ще представят НАТФИЗ на 13-то издание на Пражкото квадриенале. Пражкото квадриенале на дизайна и пространственото оформление за изпълнителски изкуства е най-голямото събитие в сферата на сценографията в света. Провежда се на всеки четири години и от създаването си е под егидата на ЮНЕСКО. Студентите и преподавателите на НАТФИЗ ще участват за трети пореден път, като тази година българската експозиция е разпределена в „Домът на Кафка“. И понеже случайността е само привиден низ от съвпадения студентите от „Сценография за куклен театър“ ще представят работата си в спектакъла „Семейство Замза“ по Франц Кафка, под режисурата на Катя Петрова с класа на проф. Дора Рускова, чиято премиера се състоя на сцената на Учебен куклен театър на 30 януари тази година. Разбира се, сценографията в представлението е само част от експозицията, с която студентите ще представят професорите си; студентите и професорите ще представят Академията, а НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще защити стандартите на българското академично образование в областите на културата. Да пожелаем успешно участие на младите сценографи в Прага по творческите теми за тази година „Политика“, „Музика“ и „Време“.
Споменаването на думата време, неизбежно отвежда до избора на българските зрители по проекта, посветен на 100-годишния юбилей на българското кино – „Лачените обувки на българското кино“. След близо 5-месечно гласуване българският зрител посочи своя любим филм – „Време разделно“ на акад. Людмил Стайков и му благодари. Ние също Ви благодарим акад. Стайков – за всички мъже и жени, които обучихте и все още обучавате да създават българско кино, което оставя следи.
Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ е пленително място по всяко време на годината – вече 66 години, и все така напомня разбунен пчелен кошер. През винаги отворените и` врати неизбежно се стрелка времето. Приемат се първокурсници, изпращат се абсолвенти – винаги сред нестихващото вълнение на изпитните сесии. Неотменното място за среща между ерудицията на академиците и енергията на студентите и единственото устие, от което първите им хартиени лодки се понасят към водите на културна Европа.
Да пожелаем успех и на тях – успешна работа и плодородно любопитство! Нека ги подкрепяме по-често и с повече търпение. Плакатите на спектаклите и поканите за изпитните им работи могат да се видят навсякъде – достатъчно е да отправите поглед към НАТФИЗ.
Колкото до лодките – да оставим привидната „Случайност“ и „Времето“ да се погрижат за съдбите им.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата