Съдът обяви за законен служебния ректор на Стопанската академия

18 юни, 2015 12:21 | Висше образование | Няма коментари

Съдът обяви за законен служебния ректор на Стопанската академия

Върховният административен съд (ВАС) обяви за законно назначението на служебния ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Иван Върбанов. Това стана с определение 7323 на съда, с което се отхвърля жалбата на избраната със спорна процедура за ректор 35-годишна Теодора Димитрова срещу решението на  министъра на образованието.

До безпрецедентната намеса на министър Танев се стигна, след като седмица по-рано въпреки становищата на съд, прокуратура и образователното ведомство, че изборът на нов ректор трябва да бъде спрян заради оспорване на процедурата, той беше проведен. Тогава академията беше оглавена от проф. Теодора Димитрова, смятана за протеже на бившия ректор доц. Величко Адамов.

Проф. Димитрова оспори в съда заповедта на министъра за назначаването на служебен ректор, а сега ВАС отхвърли жалбата й, като приема, че министър Танев е бил воден от това да не бъдат накърнени конституционните правата на студентите и на академичния състав и да не бъде прекъсната дейността на висшето училище.  Решението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Междувременно служебният ректор проф. Върбанов е овладял управлението на ВУЗ-а и в момента тече нормално работата по кандидатстудентската кампания.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата