Акад. Воденичаров: Как да привлечеш млад учен с 440 лв.

14 юли, 2015 06:52 | Мнения, Наука | 1 коментар

Акад. Воденичаров: Как да привлечеш млад учен с 440 лв.

Заплатата на млад учен в академията е 440 лв., заплатата на доцент – 660 лв., на професор – 750 лв. Това са обидни суми. Опитваме се от много години да решим този въпрос по някакъв начин, но няма разбиране. Миналата година бюджетната субсидия е била 75,3 милиона лева, в момента е 72 милиона. Когато се повиши минималната работна заплата, изведнъж стана ясно, че в около 10-11 института няма да са им достатъчни парите, за да изплащат възнаграждения на служителите си.

Говорим за иновации, за интелигентен растеж, за икономика на знанието, но никой не мисли кой ще го прави? При сегашните условия много малко хора биха се занимавали с наука. Те или си вземат куфарите и заминават в чужбина, или стават юристи, икономисти. Избират всякакви други професии, но не и на учен. Вмомента само около 3,5% от учените са под 35-годишна възраст. Преди няколко години водехме статистика, че между 30 и 50 души годишно ни напускат, за да отидат да работят в чужбина. Говорим за строеж на технопаркове, иновационни центрове, купува се техника. А кой ще работи с нея?!

Как да привлечеш в момента някой млад човек със заплата 440 лв., при положение че иначе стартовото възнаграждение за начинаещ инженер в индустрията е 800-1000 лв.?  Ситуацията е тревожна и за по-възрастните колеги. Те няма на кого да предадат знанията си, да предадат научния си подход, международните си контакти. А това е от най-ценните неща, с които разполага един професионалист от нашите среди.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Иван Маринов коментира на 14 юли, 2015 г., 14:14 ч.

    Това са известни „обидни суми“. Кажете какво правите вие за да се промени това …. Нима ръководството на Академията не е в състояние да защити поне заплатите на учените, макар и обидни, а ще трябва пак да сме в неплатен отпуск в края на тази година?
    Докога ли ще се подиграват управляващите с българските учени?