България и Алжир актуализират сътрудничеството в сферата на културата

15 юли, 2015 06:26 | Денят | Няма коментари

България и Алжир актуализират сътрудничеството в сферата на културата

Дни на българската култура ще има скоро в Алжир. За това и за актуализирана Програма за сътрудничество в сферата на културата между България и Алжир се договориха на среща министърът на културата Вежди Рашидов и Н. Пр. г-жа Латифа Беназа, извънреден и пълномощен посланик на Алжир в София. „Българите имат много добра репутация в Алжир, нашите народи ги свързва и дългогодишно приятелство, но е време да активизираме още повече двустранното ни сътрудничество и контакти и в сферата на културата“, отбеляза посланик Беназа.

Тя благодари за срещата и сподели своите отлични впечатления от културния обмен между България и Алжир. „Културата наистина сближава народите и с нейна помощ  се осъществява по-лесно взаимодействието и в останалите сфери“, подчерта дипломатът.

Министър Вежди Рашидов отбеляза, че сега светът има една обща кауза, зад която трябва да се обедини, а тя е опазването на световното културно наследство от посегателствата, на които сме свидетели в последно време в регионите с военни действия. Посланик Беназа подчерта, че подкрепя напълно тези негови виждания, и че Алжир, като държава с много обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО, застава зад такава идея и неведнъж е осъждала варварските актове на посегателство и поругаване на ценни паметници на културата, на които сме свидетели в последните месеци.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата