Българките – източник на основния трафик на хора в ЕС

29 юли, 2015 07:48 | Денят | Няма коментари

Българките – източник на основния трафик на хора в ЕС

Доклад на Държавния департамент на САЩ посочва, че България не успява да се справи с трафика на хора и страната ни е източник на „бели робини“ за  ЕС. Българските жени и деца са подложени на сексуален трафик както на територията на страната, така и в Европа, Русия, Близкия изток и САЩ.

Няколко неправителствени организации твърдят, че вътрешният трафик се увеличава. Български мъже, жени и деца са подложени на принудителен труд в Белгия, Кипър, Чешката република, Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Обединеното кралство и Замбия, предимно в селското стопанство, строителството, както и сектора на услугите.
Български деца и възрастни с увреждания са принудени на просия и дребни кражби на територията на България, а също и в Австрия, Гърция, Италия, Швеция и Обединеното кралство.
Докладът посочва, че корупцията в правителството създава среда, позволяваща някои престъпления като трафика на хора.
Въпреки че България е една от основните страни източници на трафика на хора в ЕС, правителството все още не е основало специализирани служби за жертвите на трафика, посочва документът. Два държавни приюта за трафик на хора са били затворени. Не съществуват специализирани грижи за деца и възрастни, станали жертва на трафик. Властите са осъдили и обвини значително малък брой трафиканти, а присъдите на по-голяма част от осъдените са отложени. През 2014 г. жертвите на сексуален трафик са били 409, а 27 са станали жертва на трудова експлоатация. През 2013 г. цифрите са още по-големи.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата