Българското училище в Сиатъл официално допринася за популяризирането на езика ни в САЩ

2 юли, 2015 10:44 | Средно образование | Няма коментари

Българското училище в Сиатъл официално допринася за популяризирането на езика ни в САЩ

Българско училище в Сиатъл юридически е първото българско учебно заведение в САЩ, което официално е допринесло за популяризирането на българския език в Америка. Това сподели директорката на заведението Анжела Хъшева (на снимката).

Училището работи  съвместно с Инспектората на държавното образование в щата Вашингтон (OSPI) от юни 2013 г.  по програмата „Пътна карта на световните езици“. Министерството на образованието и науката в България е своевременно уведомено за това сътрудничество чрез годишния доклад на училището за учебната 2013/2014 г. „Тази глобална стъпка достойно нареди изучаването на българския език до останалите световни езици в Америка и безапелационно определи Българско училище в Сиатъл като първото българско учебно заведение в САЩ, допринесло за популяризирането на българския език в Америка“, отбеляза Хъшева.

Училището е официално лицензирана институция от държавните образователни власти на щата Вашингтон за провеждането на изпита по български език като чужд (ALTA assessment), който за учебната 2014/2015 г. се проведе на 30 май. „Удоволствие за мен е да ви съобщя, че четирима ученици от училището: Продан Бояджиев, Росица Христова, Боряна Косева и Никола Колев, се явиха на писмен и говорим изпит по български език към Министерството на образованието в щата Вашингтон, администриран от Българско училище в Сиатъл. Те получиха изключително висока оценка, в резултат на което държавните учебни власти дадоха необходимия им кредит за завършен гимназиален етап от обучението им по чужд език. На този изпит имаха възможност да се явят всички живеещи в щата Вашингтон ученици, непосещаващи редовните часове на училището, но владеещи писмено и говоримо български език“, уточни Анжела Хъшева.

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата