Владимир Зарев взе наградата „Иван Вазов“

10 юли, 2015 14:34 | Денят | Няма коментари

Владимир Зарев взе наградата „Иван Вазов“

По време на честването на 165-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература в Сопот бе връчена Националната литературна награда „Иван Вазов” на известния писател, издател, публицист и сценарист Владимир Зарев. Министър Вежди Рашидов поздрави Зарев за високото отличие и за таланта му.

„За мен е особена чест и гордост да получа тази висока награда, която е с името на Патриарха на българската литература – Иван Вазов”, каза в словото си Владимир Зарев и допълни: „Неговото чисто и свято име, неговото творчество е свързано с всеки от нас, творбите му са част от всеки българин. През целия ни живот ни следват песните на Вазов, изпълнени с преклонение пред нашия народ. Залисани в ежедневието си, не си даваме сметка за направо смайващото значение на словото в живота на всеки от нас, не си даваме сметка, че това, което не е назовано, не е облечено в слово, то сякаш е лишено от енергията на познанието и реалното.”

Преди тържествената част министърът на културата Вежди Рашидов и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров откриха най-новата експозиция в къща-музей „Иван Вазов” – „Дюкян на Минчо Вазов”. Основен акцент в нея е восъчната фигура на младия Вазов, изработена от скулптора Димитър Бакърджиев. Министърът на културата връчи „Грамота за добротворчество” на няколко ученици от Сопот, които са популяризирали идеите и творчеството на Иван Вазов в юбилейната година. В паметната книга на музея Вежди Рашидов написа: „С уважение и респект към паметта на великия Иван Вазов и гражданите на Сопот”.

Министър Рашидов дари на Сопот от името на Министерството на културата и на НИМ седем оригинални икони, които да заменят изгорелите в умишлен пожар икони в параклиса „Св. Георги” над Сопот. Архиерейският наместник отец Марко благослови дарителския жест на министър Рашидов. Седемте икони бяха изнесени на сцената от артистите от театъра в Дупница, които по-късно играха пред публиката в Сопот комедията „Службогонци” от Иван Вазов.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата