Готвят черен списък за агресивните в училище

4 юли, 2015 09:19 | Средно образование | Няма коментари

Готвят черен списък за агресивните в училище
Нова заповед на Министерството на образованието предвижда да бъде създаден черен списък за агресивните ученици. Става дума за регистър, който ще отразява проявите на насилие. Причината е, че през последните години интернет е залят от любителски клипове, в които ученици упражняват сила върху свои съученици. В регистъра ще се документират всички случаи на насилие, участниците в спречкването, а също така и реакцията на педагозите.
За родителите е важно училищните власти не само да потушат напрежението, но и да предотвратят следващи изблици на насилие. „Най-вече да се види от каква квалификация имат нужда учителите, за да се справят с подобни случаи и с този регистър училишето може да идентифицира нуждата от определен вид квалификация“, казва Цвета Брестничка от Асоциация „Родители“.
В същото време училищните психолози се опасяват, че регистрацията на агресивни прояви, зад които стоят имената на деца, е нож с две остриета. „Това петно остава, регистърът е нещо като регистрацията в полицията. Не трябва да има такива черни списъци, защото те ще ни попречат на развитието в бъдеще“, на мнение е Вержиния Трайкова, педагогически съветник и психолог. Учениците не вярват, че така ще се ограничат проявите на насилие, било то физическо или вербално.
 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата