И България ще участва във финансовото спасяване на Гърция

15 юли, 2015 06:54 | Денят | Няма коментари

И България ще участва във финансовото спасяване на Гърция

Според източници от Брюсел, цитирани от електронното издание „ИЮ Обзървър“, всички държави – членки на ЕС, включително и България, може да участват финансово в спасяването на Гърция. Това ще стане, ако бъде възстановен Европейският финансов стабилизационен механизъм, създаден през 2010 г., включващ всичките 28 държави от ЕС. Идеята е на ЕК и се очакваше вчера да бъде обсъждана от финансовите министри на страните членки, които заседаваха в Брюксел.

През 2010 г. този механизъм беше създаден за спасяването на закъсалите Ирландия и Португалия. В негоса останали  13 млрд. евро и предложението е те да бъдат дадени на Атина като част от т.нар. мостов заем.

Междувременно в Гърция продължава да е напрегнато. Стотици гърци се събраха пред парламента в Атина, за да изразят несъгласието си с мерките, които правителството на премиера Алексис Ципрас се ангажира да изпълни пред международните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Днес депутатите трябва да гласуват реформите, изисквани като условие за отпускане на нова финансова помощ. Около 40 депутати от СИРИЗА възнамеряват да не подкрепят споразумението. Такава е позицията и на коалиционния партньор на СИРИЗА – партията „Независими гърци“ на министъра на отбраната Панос Каменос.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата