Липсват учители по чужди езици и точни науки

12 юли, 2015 10:11 | Средно образование | Няма коментари

Липсват учители по чужди езици и точни науки

Само в София се търсят 138 възпитатели, основната липса в страната е на учители по чужди езици, математика, химия, физика, биология. Тази информация изнесе Янка Такева от Синдиката на българските училети. Тя поясни, че има липса и на желаещи да работят като начални и детски учители, защото младите педагози предпочитат да се развиват в други сфери заради ниското заплащане. Такева посочи за пример Кърджали, където в бюрата по труда има незаети хора с педагогическо образование въпреки обявените111 свободни места в учебните заведения.

Липсата на учителите е проблем и в Европа. В скоро време Старият континент ще има нужда от 2 милиона учители, обяви преди време Мартин Ромер от европейския синдикален комитет по образованието. Заради по-доброто заплащане в чужбина българските млади специалисти – особено тези с чужди езици, емигрират след като завършат – основно в Англия, Германия и Австрия.  Началните учители се насочват най-вече към Великобритания. Там са привлечени не само от по-доброто заплащане, а и от по-различната организация на работа. В началото работят с децата на емигранти, а после продължават и в британските училища.

„Заплащането е сред основния фактор за мотивация на младите и трябва да се работи в посока увеличаване на заплатите“, коментира Такева. От СБУ са поставили искане за увеличение и са получили обещание това да
се случи от октомври тази година. По думите й министър-председателят е поел ангажимент за увеличение на заплатите в целия сектор и да се отпуснат 20 милиона лева за целта. В момента се правят изчисления с колко процента могат да се увеличат заплатите на учители, директори и помощник-директори. Правят се
изчисления и за бюджета за 2016 година, като акцентът освен върху по-доброто заплащане, е и върху подобряване на условията на труд.

Сериозни проблеми според СБУ са не само липсата на млади кадри, но и прекалена феминизация на професията. От 93 000 учители и директори в страната едва 1700 са до 25-годишни. Средната възраст на учителите у нас е между 48 и 52 години., а в Европа – 56 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата