Марияна Хаджигенчева: Планетариумът в Смолян е най-добрият у нас

26 юли, 2015 07:35 | Гост, Наука | Няма коментари

Марияна Хаджигенчева: Планетариумът в Смолян е най-добрият у нас

Мариана Хаджигенчева е родена в Смолян. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” през 1982 г. специалност „Физика на Земята, атмосферата и Космоса”, 33 г. работи в работи в Планетариум – Смолян, от 3 години е директор на тази институция, членуваща в Международната организация на планетариумите.  Смолянският планетариум е член на т. нар. Планетарна общност със седалище Пасадена, Калифорния, САЩ – най-голямата неправителствена организация, занимаваща се с космически изследвания.

Akademika.bg я потърси по повод 40-годишнината на ръководената от нея институция.

– Г-жо Хаджигенчева, каква е равносметката за изминалите 40 г.?

– За 40 г. планетариумът в Смолян се утвърди като най-посещаваният и най-добрият планетариум в страната. За това време имаме  близо 2 750 000 посетители – българи и чужденци. Проведени са над 45 000 лекции – сеанси в звездната зала и 7000 демонстрационни наблюдения с телескопите в обсерваторията. Разработени са повече от 70 програми – детски, учебни, популярни, музикално-поетични. Някои от тях са отпаднали през годините и към настоящия момент в звездната зала могат да се видят около 40 различни програми. Това е по отношение на популяризаторската и образователна дейности, а що се отнася до научните аспекти в нашата работа ще спомена ежедневния слънчев патрул, данните от който се изпращат в “Sunspot Index Data Center” в Брюксел, Белгия.

При откриването си през 70-те години планетариумът в Смолян е един от най-модерните в Европа. Разбира се, това вече не е така. Изграждащите се по света планетариуми са все по-големи и по-атрактивни, но интересът към нашия планетариум продължава да е голям. Годишно ни посещават около 35 000 души.

– На колко езици са програмите ви за чужденци?

– Ние предлагаме програми на 6 чужди езика – руски, френски, немски, английски, гръцки и турски. Посещенията на чужденците са в пряка зависимост от развитието на туризма в региона. Преобладават английски, руски, френски, а в последните години турски групи.

– Какво представлява програмата «Пътят към слънцето»?

– Това е една от последните ни популярни програми. Разказва за нашата галактика, за звездите в нея, за нашата звезда Слънце и планетите на Слънчевата система.

– 2015 г. е обявена за „Международна година на светлината”. Какво означава това?

– Да, така е. 2015 година е обявена за Международна година на светлината и светлинните технологии. Избрана е точно тази година, защото през нея се честват редица важни събития в историята на науката за светлината, датиращи отпреди 50, 100, 150, 200 години и дори по-назад във времето. Светлината играе изключително важна роля в нашето ежедневие. Тя направи революция в медицината, лежи в основата на международната комуникация чрез интернет и е от съществено значение за културните, икономическите и политически връзки на глобалното общество. Затова и основната цел е да се привлече вниманието на световната общественост върху темата за светлината в науката и нейните приложения.

Яна ИВАНОВА

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата