НС прие закона за висшето образование, но отложи прилагането му догодина

22 юли, 2015 10:43 | Висше образование, Денят, Финансиране | Няма коментари

НС прие закона за висшето образование, но отложи прилагането му догодина

Народното събрание гласува окончателно промените в Закона за висшето образование . С него се регламентира модела за финансиране на университетите. По предложение на народните представители обаче същият закон ще влезе в сила от учебната 2016/2017  г.

Две са основните промени в закона:

1. Министърът на образованието ще има повече правомощия за това, което се преподава във ВУЗ. Ще се финансират „приоритетни професионални направления“ и „защитени специалности“ – т.е. за специалисти, които са по-необходими за икономиката на България.  Кои ще са те, ще решава МОН въз основа на анализ на пазара. За останалите специалности няма да има държавна подкрепа.

2. Финансирането ще залага на качеството, на не пари за всеки студент. Основни критерии ще са качеството на преподаване, успехите и реализацията на студентите, както и научната дейност, която развиват. До 2020 г. по този начин ще се определят 60% от средствата за ВУЗ, като процентът ще започне да расте още от догодина. Целта е да се обособят изследователски и общообразователни университети.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата