Омбудсманът: ВУЗ-овете злоупотребяват с някои такси

12 юли, 2015 09:12 | Висше образование, Мнения | Няма коментари

Омбудсманът: ВУЗ-овете злоупотребяват с някои такси

Препоръка до министъра на образованието и науката във връзка със злоупотребата във формирането на някои такси за административни услуги във висшите училища изпрати омбудсманът Константин Пенчев. Поводът е искането на 200 лв. такса за издаване на академична справка в Медицинския университет във Варна.

„Цената не е официално обявена на страницата на университета. Размерът на таксите за предоставяне на административна услуга е необосновано висок и не отговаря на сложността на включената работа и на извършените разходи по предоставянето й. Така се прави опит да се задържат студентите в определеното учебно заведение за продължаване на обучението; високите такси лишават студентите от право на избор на висше училище; създават пречки при кандидатстване за продължаване на образованието, при кандидатстване за работа и др.“, пише в позицията на омбудсмана.

Той  напомня, че вече през 2011 г. е правил проверка на случаен принцип и е изпратил препоръки за спиране на порочната практика. „Отчитам факта, че висшите училища се ползват с академична автономия и определянето на размера на таксите за административни услуги е право на академичния съвет на учебното заведение. Но също така смятам, че с автономията на висшите училища не трябва да се злоупотребява и винаги трябва да се свързва с по-голямата отговорност пред обществото. Увеличаване на приходите по този начин е недопустим и в ущърб на гражданите, особено като се има предвид затрудненото финансово положение на голяма част от българските домакинства“, обобщава Пенчев и препоръчва министър Танев да постави проблема на вниманието на ректорите на висшите училища и да предприеме действия за осигуряване на спазването на законодателството.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата