Сблъсъци в Атина срещу мерките за икономии

16 юли, 2015 06:11 | Денят | Няма коментари

Сблъсъци в Атина срещу мерките за икономии

Ожесточени сблъсъци в сряда вечер се състояха в центъра Атина между демонстранти и полиция, докато парламентът започна да обсъжда мерките за икономии, поискани от международните кредитори на страната в замяна на трета спасителна програма, съобщиха ДПА и Ройтерс. Демонстрантите са хвърляли запалителни бомби срещу полицаите, които отвръщали със сълзотворен газ.

Управляващата партия СИРИЗА е разтърсена от разногласия и разцепление. Повече от половината от членовете на централния комитет подписаха петиция срещу споразумението за 86 млрд. евро, постигнато с посредничеството на Брюксел, изискващо ангажимент за строги мерки за икономии. Според тях новата програма за помощ предвижда „унизителни процедури за контрол, които са деструктивни за страната и за народа“.

Председателката на гръцкия парламент Зои Констандопулу, изтъкнат член на лявото крило на СИРИЗА, призова парламентът да не се поддава на „шантажа“ на кредиторите и да не одобрява мерките за икономии, съобщи в. „Сайпръс мейл“. По-рано премиерът Алексис Ципрас се обърна към членовете на СИРИЗА с призив да проявят единство и да подкрепят споразумението с кредиторите при гласуването в парламента, предаде ТАСС, позовавайки се на АНА-МПА. Първоначално посрещнат с аплодисменти, Ципрас отбеляза, че е изчерпал всички възможности за преговаряне, разгледал е всички варианти и призова онези депутати, които не са съгласни, да предложат каквато и да е надеждна и ефективна алтернатива, ако смятат, че той е пропуснал нещо в преговорите.

СИРИЗА има 149 депутати в 300-местния парламент, мнозинството от които се очаква да се придържат към линията на Ципрас. Проектозаконът също така има подкрепата на проевропейските опозиционни партии, които общо имат 106 места. За да бъдат одобрени реформите, са необходими 151 гласа.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата