Ученици от Провадия взеха награда за „умен“ часовник за незрящи

30 юли, 2015 06:06 | Денят, Наука | Няма коментари

Ученици от Провадия взеха награда за „умен“ часовник за незрящи

Искрен Гайдаров, Любомира Любенова и Мария Иванова от XI клас на СОУ „Димитър Благоев“ в Провадия са победителите в петото издание на международното състезание „Социални иновации“. Те са автори на т. нар. умен часовник за незрящи хора –многофункционално устройство, което служи едновременно като навигатор, комуникатор, телефон и анализатор и по този начин помага на незрящите хора да се интегрират по-ефективно в заобикалящата ги среда. Идеята на българските ученици получи възможност за участие на международен финал на престижното състезание.

На второ място са учениците от ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив с проект за деца, лишени от родителска грижа, който е основан върху уеб и мобилно приложение.  Трето място е за ученици от ПГИ „Д-р Иван Богоров“ във Варна. Тяхната идея бе посветена на производство на аксесоари от периферни компютърни устройства, които са приключили полезния си живот.

„Социални иновации“ е световно състезание, в което ученически отбори от седем страни разработват проекти, които могат да окажат положително влияние върху обществото. Учениците от Провадия преодоляха конкуренция от общо 300 отбора и 1000 ученици, включили се в националните кръгове на конкурса. 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата