Деца от Койнаре гостуват в посолството на Норвегия

7 юли, 2015 10:08 | Денят | Няма коментари

Деца от Койнаре получиха покана да гостуват в посолството на Норвегия. Това стана по време на посещението в местното СОУ „Хр. Смирненски” на Н.Пр.г-жа Гюру Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България. Визитата бе по повод стартиралата Националната кампания „Заедно сме по-добри… в училище”. Койнарската гимназия бе една от първите, включили се в инициативата.

По време на визитата си в града посланикът бе придружаван от дипломати от норвежкото посолство и от регионалния координатор на ЦМЕДТ „Амалипе” – Велико Търново Йонка Данова. Успехите на училището в проектната сфера и работата с мултиетническите групи впечатлили Н.Пр. г-жа Викьор, за да избере на място да се запознае с дейността на койнарската гимназия и да даде своята подкрепа за успеха на стартиралата нова инициатива.

Целта на Кампанията е да събере заедно българи и роми, които да подкрепят чрез доброволен труд училището в своя град или село, както и да споделят своите спомени от ученическите си години и мечтите си за училището на бъдещето, в което заедно учат деца от различни етноси. Идеята е така да се намали етническото напрежение и да се възпрепятства разрастването на етнически конфликти на местно ниво.

Гостите с интерес разгледаха и изградената стая на етносите в гимназията, а най-малките възпитаници на школото ги приветстваха с част от любимите си песни. Срещата продължи в конферентната зала на училището, където кметът Данаил Тоновски ги запозна със социално-икономическия облик на града, обменени бяха идеи и възможности за бъдещо сътрудничество.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата