Излезе книгата „Геном” на Сергей Лукяненко

28 юли, 2015 14:30 | Книги, Свободно време | Няма коментари

Излезе книгата „Геном” на Сергей Лукяненко

В далечното бъдеще човечеството е осъществило много свои амбиции и дори смята, че е намерило отговори на най-трудните въпроси. Човешката междузвездна империя се разширява, колониите й процъфтяват, а в основата на обществото са спецовете, генетично изменени хора, които следват своето предназначение.

За Алекс Романов, пилот-спец, щастието е даденост, защото и той следва генетично зададената си съдба. Лишен е единствено от способността да обича, но в замяна е получил нужните за професията му умения и морални качества.

След тежък инцидент и една случайна среща на планетата Живачен Донец, Алекс става капитан на космическия кораб „Огледало”, събира странен екипаж и се озовава в центъра на събития, които заплашват не само бъдещето на човечество, но и неговата вяра в програмираното щастие.

„Винаги, във всички времена, е имало хора, които са ставали спецове. Пречупвайки тялото си, пречупвайки душата си. Добавяйки едно, премахвайки друго. Жалост? Премахване. Интелект? Добавяне. Добавяме семейство – премахваме семейство, добавяме приятели – премахваме приятели, добавяме родина – премахваме родина. Целият човешки живот е борба за тези добавяния и премахвания.“

Едуард Гарлицки, генен инженер от бъдещето

“В оригинала на последната глава на „Геном“ има послание на автора към читателите, което може да се прочете само по главните букви в главата. В това послание Лукяненко обявява романа за пародия на жанровете киберпънк и космическа опера и поднася извиненията си на читателите. В българския превод посланието е избегнато – първо, защото заради него не си струва да се правят ненужни промени в хубавата последна глава, и второ, защото каквито и да са били първоначалните замисли на автора, в крайна сметка се е получил един повече от сериозен роман.” / бележки на преводача /

 

Сергей Лукяненко е един от най-известните руски писатели фантасти. Автор е на успешните поредици за Патрулите, трилогията за Дълбината, както и на романите „Студени играчки са звездите”, „Звездна сянка”, „Чернова”, „Белова”, „Спектър” и др. Поредицата за Патрулите се радва на милиони почитатели по целия свят и постига известност дори в Холивуд, благодарение на филмите, заснети по нея.

Носител е на редица награди, включително за най-добър писател на Еврокон 2003г.

Роден в Казахстан, Лукяненко е лекар по професия, работил е като редактор на списанието за научна фантастика „Светове”. Професионално се занимава с литература от 1993 г. Член е на журито, връчващо наградата „Странник”. Определя жанра, в който работи като “Фантастика на твърдото действие” или “Фантастика на Пътя”.

“Лукяненко е невероятен в представянето на нови идеи пред своите читатели.”

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата