В „Униклиник“ направиха уникална очна операция

8 август, 2015 14:51 | Наука | 1 коментар

В „Униклиник“ направиха уникална очна операция

В Очна клиника „Униклиник“ във  Велико Търново беше направена уникална очна операция от д-р Емил Николов. От окото на жена бе отстранен успешно очен паразит с нишковидна форма и дължина около 9 см.

Паразитът е силно подвижен и е даден за изследане в паразитологична лаборатория. Вероятно се касае за паразит от рода Талазия(Thalazia) или Лоа лоа (Loa loa), чийто преносител са мухите. В последно време обаче преобладава негова разновидност, която се среща повече при животни и в частност в очите на кучета и тя е с по-малки размери.

Описаният и заснет паразит според д-р Николов наподобява форма, която засяга по-често човека, но не се среща при нас и в нашите географски ширини, а в Северна Африка, Близкия Изток и Азия, където често води до слепота.

Имайки предвид факта, че пациентката работи в шивашка фирма, в която се работи със суровини, внасяни от някои екзотични страни, може яйца на паразита да са попаднали с внесената стока. Така че и такава причина се обсъжда, като евентуална възможност. Важното е,че състоянието на пациентката е добро и е изписана без усложнения, като и е предписано противовъзпалително лечение на оперираното око за около 10 дни.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Емил Николов коментира на 9 август, 2015 г., 14:52 ч.

    Лоаозата („Африканска болест, предизвикана от очен червей“) представлява паразитно заболяване с хронично протичане.

    Лаозата е хелминтоза, която протича хронично с различни алергични реакции и поражения на очите.

    Причинител на лоаоза е Loa Loa от род Loa, който е бял, полупрозрачен хелминт.

    Извивките на тялото са неправилни, пресукани, опашният край е извит, стесняващ се към края, като ядрата отиват до края и са разположени на равно разстояние.

    Паразитът е с неправилна форма,опашният край е извит и се стеснява към края.

    Дължината му е 30 – 50 мм.

    Полово зрелите паразити паразитират в подкожната тъкан,конюктивата и обвивките на телесните кухини.

    Микрофилариите (яйцата) на паразита се появяват в кръвообращението през цялото денонощие. Паразитът не остава на едно и също място. Болните могат да видят и почувстват неговото движение в подкожието. Краен гостоприемник е човекът, а междинен са мухи от род Chrysops.

    Паразитът попада в подкожието на човека при ухапване от мухата. Те съзряват за 6 – 18 месеца и живеят от 4 – 17 години.

    Лоаозата е антрозооноза. Източник на заболяването е заразения човек. Механизмът на предаване е трансмисивен, преносители са мухите.

    Възприемчивостта е всеобща. Лаозата е широко разпространена в зоната на влажните гори на Западна и Централна Африка (Кемарун, Либерия, Гана, Заир, Ангола, южната част на Судан).

    Има токсоалергично и механично въздействие от страна на възрасните паразити и техните ларви. Алергичната реакция се характеризира с поява на локални отоци.

    В началото, докато паразитите съзряват се наблюдават: повичена температура, сърбеж, уртикариялен обрив и мравучкания.

    По-късно по кожата се появяват бързо преходни локални отоци. Това е един от най-характерните белези на болеста.

    При попадане на паразита под конюктивата се наблюдава оток на клепача (неболезнен, бързопреходен – калабарски оток), болка в окото, сълзене и намаляване на зрението.

    Най-опасно е когато паразитът попада в нервната система, където предизвиква менингоенцефалит.

    Наблюдават се случаи с абсцеси в мускулите, подмишниците и ингвиналните лимфни възли на загиване на вътреклетъчните паразити.

    За инвазия, предизвикана от Loa Loa трябва да се мисли при наличието на бързо преходни неболезнени отоци. Изследва се кръв, където се отчита много висока еозинофилия.

    Прилагат се и серологични методи и кожно – алергична проба с воден разтвор на протеин от филарии.

    Заболяването се лекува с антихелминтни препарати. За профилактика на страничните реакции от антихелминтните препарати се назначават и антихистаминови лекарства. Възрастните паразити от очите и поткожието се отстраняват хирургично.

    Рано откриване и лечение на болните и приложение на ларвицидни средства.