Два изследователски кабинета на НБУ участват в Нощта на учените

9 септември, 2015 10:12 | Наука | Няма коментари

Два изследователски кабинета на НБУ участват в Нощта на учените

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ ПРЕЗ 2015 Г.
Департаменти „Природни науки“ и „Телекомуникации“
на Нов български университет

Ден: 25 септември 2015 г., гр. София
Място: Национална галерия „Квадрат 500“ (площад Св. Александър Невски, ул. 19-ти февруари № 1)
Час: 19:00 – 22:00 ч., щандове в централно фоайе и на открито (пред галерията)
Европейската нощ на учените е събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света.
В събитието участват Нов български университет (координатор), Британски съвет България, Единен център за иновации – БАН, Департамент за информация и преквалификация на учители (Тракийски университет), Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Медицински университет Пловдив, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Медицински университет – Варна.
С подкрепата на Съюз на учените в България, Съюз на физиците в България, Образователен център Варна, Старт ИТ Смарт, Бизнес институт.
Проектът K-TRIO 2 за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.
Департаменти „Природни науки“ и „Телекомуникации“ в НБУ за поредна година ще вземат участие в събитието.

Кабинет по дистанционни геоложки изследвания

В рамките на „Кабинет по дистанционни геоложки изследвания“ департамент „Природни науки“, Лаборатория по природни бедствия и рискове и Лаборатория по гемология в Нов български университет ще представят GPRS-метод (георадарен метод) и приложението му за изучаването и опазването на околната среда. За най-активните присъстващи на демонстрацията ученици, Лабораторията по гемология ще подарява колекции от геоложки образци.

Отговорници и презентатори:
доц. д-р Ралица Берберова, и.д. ръководител департамент „Природни науки“ и директор УПИЗ „Лаборатория по природни бедствия и рискове“
гл. ас. д-р Биляна Костова, ръководител УПИЗ „Лаборатория по гемология“ – Бакалавърски факултет.
Кабинет по измерване на работните електромагнитни полета на мобилните комуникационни системи

В рамките на „Кабинет по измерване на работните електромагнитни полета на мобилните комуникационни системи“ на департамент „Телекомуникации” посетителите ще научат повече за радиочестотния спектър ползван от системите за мобилни комуникации и средствата за неговото планиране, мониторинг и мениджмънт. Участниците ще могат да направят спектрален анализ с многоцелеви професионален измервателен уред, като ще научат кой мобилен оператор на какви честоти работи. Най-активните участници ще получат за подарък учебници по актуални теми в телекомуникациите и ваучери за безплатно посещение на семинари в НБУ.

Отговорници и презентатори:
доц. д-р Анушка Станчева
гл. ас. д-р Георги Петров

http://www.britishcouncil.bg/programmes/education/researchers-night

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата