НБУ възстановява стъклописите в “ Александър Невски“

8 септември, 2015 16:04 | Висше образование, Денят | Няма коментари

НБУ възстановява стъклописите в “ Александър Невски“

Преподаватели и студенти от програмите по художествено стъкло на Нов български университет ще подкрепят инициативата на БНТ2 „Да върнем блясъка на храма“

Стъклописите в храм-паметника „Александър Невски“ ще бъдат изцяло възстановени в Центъра по изкуства на НБУ. Инициативата е на преподавателя по „Художествено стъкло“ от Нов български университет доц.  д-р Константин Вълчев. Заедно със студентите си той безвъзмездно ще изработи отново орнаментните стъкла и специфичните витражи.

В края на месец август работата започна – първите стъклописи пристигнаха в Нов български университет, бяха демонтирани старите стъклописи, събирани от различни стъкла.

С подкрепата на университета и с всеотдайната работа на студентите ще бъдат реставрирани всички витражи, а един с големина около 30 кв. метра, намиращ се между преддверието и самата църква, ще бъде за първи път изцяло изработен.

Това е началото на обновяването на храм-паметник „Св. Александър Невски“, чиито стенописи не са реставрирани от повече от 100 години. Кампанията на БНТ2 „Да върнем блясъка на храма“ е подпомогнала църковното настоятелство със събрана сума и подпомагане на организацията по работата. В плановете за възстановяването на храма след обновяването на стъклописите, се очаква и работа по стенописите в най-големия храм-паметник на Балканския полуостров.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата