Норвегия организира конференция за борба с разграбването на културното наследство в Сирия

1 септември, 2015 12:34 | Денят, Наука | Няма коментари

Норвегия организира конференция за борба с разграбването на културното наследство в Сирия

Събитието е под патронажа на ЮНЕСКО

 

Министерството на външните работи на Норвегия заедно с Норвежкият институт за изследване на културното наследство кани на конференция, посветена на борбата с разграбването на културното наследство на Сирия. Конференцията ще се проведе в София на 16 септември под патронажа на Генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Незаконната търговия с антики от Сирия е сред по-малкото, но все по-важни източници на доходи за воюващите страни в Сирия. България и Балканите са основен маршрут за трафик на сирийските обекти на културното наследство и много бежанци плащат за контрабандно пренасяне и търговията с артефакт от конфликтни райони в Сирия. Съвместните усилия от страна на световната общност са от съществено значение за запазване на културното наследство и ограничаване на грабежите и незаконната продажба на антики, независимо от техния произход.

Конференцията се организира от Посолство на Кралство Норвегия в София и Норвежкият институт за изследване на културното наследство под патронажа на ЮНЕСКО и в партньорство с българското Министерство на културата, Министерството на вътрешните работи, Посолството на Република Кипър, както и неправителствената холандска организация „Walk of Truth“.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата