НСА „Васил Левски“ посрещна своите първокурсници

16 септември, 2015 09:15 | Висше образование, Денят | Няма коментари

НСА „Васил Левски“ посрещна своите първокурсници

В двора на Ректората бе открит бюст паметник на проф. Никола Хаджиев

За 73-ти път Академичната общност на НСА „Васил Левски“ посрещна своите първокурсници днес, а церемонията в Аула „Максима“ по традиция бе открита от зам.-ректора по учебната дейност доц. Николай Изов. Над 700 първокурсници, сред които 25 олимпийски, световни и европейски медалисти, прекрачиха днес за първи път прага на Академията.
Събитието уважиха с присъствието си Нейно превъзходителство Илхам И.М. Ахмед –посланик на Република Судан в България, зам.-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, зам.-председателят на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 43-рото НС проф. Вили Лилков, зам.-областният управител на София град Томи Николов и много други официални лица.
В приветственото си слово ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев поздрави първокурсниците на НСА – „една от малкото образователни структури в страната, които са се развили самостоятелно“. „Посрещаме 2015-2016 година преди всичко с изпълнен прием по всички специалности в академията. Това говори, че в момента в тази зала се намират младежите и девойките, направили може би един от най-верните избори в живота си, а това е да отдадат живота си на каузата на Национална спортна академия…. Това е каузата за възпитанието на нашите деца към любов към спорта, каузата на треньорите по 57 вида спорт, бъдещите спортни мениджъри, кинезитерапевти, спортни аниматори, коментатори и специалисти по адаптирана физическа активност и спорт. Благодаря Ви за този избор“ заяви проф. Гешев.
Ректорът не подмина новите придобивки на академията – ремонти и подобрения в учебната база, откритите и закритите спортни съоръжения. Като кулминация на словото си той изказа своите поздрави за постиженията на студентите на НСА „дали най-сериозния дан в успехите на българския спорт през годината“ – бронзовата медалистка от европейските игри в Баку и световното по борба в Лас Вегас Евелина Николова, златните медалисти от зимната универсиада Владимир Зографски и Александра Жекова, златната медалистка от световното първенство по кану-каяк Станилия Стаменова, ансамбъла по художествена гимнастика и треньорите им, които преди ден се завърнаха със сребърен и бронзов медал от световното първенство в Щутгарт, също така Петя Неделчева, Гергана Баръмова и Силвия Бозева, които са носителки на медали по бадминтон и лекоатлетката Елена Узунова.
Приветствия към студентите и академичното ръководство изказаха зам.-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, зам.-председателят на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 43-рото народно събрание проф. Вили Лилков, председателят на НПСС д-р Ангел Георгиев и други.

Ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев връчи лично студентските книжки на студентите, приети с най-висок бал в трите професионални направления в академията. Накрая Академичната общност си пожела здраве и благоденствие с тържествен водосвет и под звуците на „Многая лета!“.
След събитието в двора на Ректората тържествено бе открит бюст-паметник на проф. Никола Хаджиев, ректор на НСА „Васил Левски“ от 1979 до 1987 година и една от най-важните за развитието на академията личности, с голям принос и за гимнастиката в България.
След встъпителното си слово проф. Димитър Михайлов даде думата на ректора проф. Пенчо Гешев. Свои спомени за проф. Хаджиев споделиха проф. Кирил Андонов и г-жа Ирен Цветкова, която дълги години работеше с него в Българска асоциация „Спорт за всички“ и наследи неговата всеотдайна дейност. Тя, заедно с проф. Пенчо Гешев откриха паметника, а свои букети, венци и цветя поднесоха академичното ръководство, много колеги и близки на професор Хаджиев.
Стана традиция след откриването на учебната година, официални гости заедно с ректорското ръководство да откриват реновирани кабинети и зали. Тази година бе открит кабинет по Статистика към катедра Теория на спорта. Освен, че е основно ремонтиран, той е оборудван с нови компютри и мултимедия, които ще се ползват за преподаване на Статистически методи в спорта.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата