Загадка в Космоса: извънземен соларен парк

16 октомври, 2015 09:15 | Наука | Няма коментари

Загадка в Космоса: извънземен соларен парк

Може ли да сме открили извънземен соларен парк в дълбокия Космос? Този въпрос си задават астрономи след последното откритие за странни промени в светлина.
Тя идва от голяма група обекти и има много странни свойства. Светлината пристига от района на звездата KIC 8486852, която е откритие на телескопа Kepler. Той намира планети с характеристики подобни на Земята чрез вариации на светлината докато те преминават пред звездата, която обикалят.
При едно от последните подобни изследвания обаче, светлината, която е достигнала до телескопа, не е била с формата на планета. „Изумен съм от това колко откачено изглежда. Извънземните винаги трябва да са последната хипотеза, но това изглеждаше като нещо, което човек би очаквал да бъде построено от извънземна цивилизация“, коментира астрономът Джейсън Райт от университета Пен Стейт пред изданието The Atlantic. Райт в момента подготвя подробен доклад, в който ще опише откритието, пише „Дневник“, цитирайки британския „Индипендънт“.
Макар и да не иска да се наема с конкретитка, според него може да става дума за „гигантско сборище“ на извънземни структури. Табета Бояджийн от университета на Йейл, коментира, че първоначално учените са помислили, че става дума за дефект в информацията или изкривяване на данните заради движение на телескопа. Няколко проверки обаче са показали, че всичко е наред.
Астрономите искат да насочат радио телескоп към зоната, за да проверят дали няма радиовълни, които да подскажат наличието на технологична цивилизация. Първите подобни експерименти може да започнат още януари 2016 г. Въпреки това учените запазват скептицизъм. Бояджийн смята, че най-вероятно става дума за най-големия облак космически прах, който е откриван досега.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата