За първи път в София показват ренесансови гравюри на Агостино Карачи

6 октомври, 2015 15:35 | Денят, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

За първи път в София показват ренесансови гравюри на Агостино Карачи

Една изложба събра под един покрив още изкуството на Ботрен, Станимир Генов и Свилен Генов. 
Гравюри от 16 и век на малко познатия у нас италиански ренесансов художник Агостино Карачи ( 1557-1602) имат възможност да видят столичани и гостите на София в музикален център“ Борис Христов“.

Те са притежание на Борислав Моянов, който за пръв път показва пред широка публика някои от любимите си творби. Поводът на изложбата е 50-годишният юбилей на колекционера, който избра нестандартен начин за отбелязване на рождения си ден – отново сред изкуство. Присъствието на гравюрите е елегатен контрапукт на съвременното изкуство.
Изложбата, която е под очарователния надслов „Без лак или като на шега /No polish or like a joke” ще продължи до 16 октомври 2015 г. Редом до Карачи застават творби на скулптора Красимир Трендафилов – Ботрен, платна на 33 -годишният художник от София Станимир Генов и на 26-годишният бургазлия Свилен Генов.
Йово Панчев, който дистанционно се включи в организацията на проекта вече сподели: „Тази необикновена по вид и необичайна по род изложба представя не толкова авторите, които включва, колкото своя инициатор. Борислав Моянов, отбелязва една своя годишнина чрез оригинален за сцената ни жест – споделя с приятели и публика изкуство, което му харесва. Обграден от работите на художниците Станимир Генов, Свилен Генов, Красимир Трендафилов – Ботрен и произведенията от сбирката си, Моянов ни запознава със себе си, в своеобразен портрет. Необичайна по род, без лак или като на шега, изложбата представя работи в огромен визуален и концептуален диапазон и в същото време, в човешка близост и зряла умереност. С колоритната и пластическа екзотика, в комбинацията между различните по начин на постигане абстракции на съвременните автори и класическите сюжети на италианските ренесансови гравюри изложбата постига ексцентричен баланс.”
Изложбата бе открита с концерт класическа музика, в прекрасното изпълнение на Венета Нейнска – роял, Доротея Доротеева – сопран, Атанас Кръстев- чело и Ян Дунев- тропет.

Вместо визитка:

Борислав Моянов има дългогодишен професионален и управленски опит във финансовата сфера, банково реструктуриране и международен проектен мениджмънт. В момента е финансов консултант, живее между София и Виена. Меценат и ценител на изкуството. Определя себе си като „мечтател и реалист.”

Софийският скулптор Красимир Трендафилов – Ботрен не обича светлината на прожекторите. Неговите творби красят знакови места в родината- пластиката „Аз, Буки, Веди” край входа на НДК, 4-те месингови сокола, които пазят Черния мост над р. Огоста, Монтана и много още. Автор е на статуетката „Св. Св.Кирил и Методий”, която се връчва от директора на НДК на различни дейци за цялостен принос в културата.( Последният й носител е Райна Кабаиванска ). Участвал е в множество изложби у нас и по света- Виена, Париж и др. „Произведенията на Ботрен не подлежат на описание, те трябва да бъдат видени. Предизвикани са от чувства, не от случки”, категорични са ценители на неговото творчество.

Художникът Свилен Генов (www.genov-art.com) е завършил „ Изящни изкуства- Живопис” във ВТУ ”Св.Св. Кирил и Методий”.,Специализирал е живопис и рисуване във “Accademia Ligustica di Belle Arti di Genova” – Генуа, Италия. Участвал е в множество общи изложби. Работи в сферата на маслената живопис, ръчната хартия и акварела. Техниката , която използва за създаването на картините си е на базата на ръчната хартия. В нея той не използва никакъв вид боя и е изцяло доразвита и променена в една уникално нова технология , без аналог.
Станимир Генов (stanimir.eu) е роден през 1982 в София. Завършва живопис при проф. Божидар Бояджиев в Национална художествена академия в София. Печелил е награди, сред които : Награда от Международна фондация Св. св. Кирил и Методий, София, 2006; Номинация за наградата за съвременно българско изкуство на Мтел, София, 2009; Номинация за наградата Гауденц Б. Руф, София, 2008, 2011. Сред самостоятелните му изложби са: „Извинете, галерия Пистолет”, София, 2008; „Мажор-Минор”, галерия Пистолет, София, 2010; „Ясно, The Fridge”, София, 2011, „Картини”, 2012 в Юзина и „Изложба, 2015” в Художествена галерия- Кюстендил. Негови творби са собственост на СГХГ, МВнР, частни колекции в Европа и България. Има десетки участия в изложби в България и чужбина.
Йово Панчев е завършил културни изследвания в университета МакГил, Монреал, Канада. Със завръщането си в България започва да се занимава със съвременни и изпълнителски изкуства като арт мениджър и куратор. Основава единственото по рода си независимо арт пространство в стара фабрика в столичния квартал Павлово –Studio Dauhaus, което след събарянето на фабриката се превръща в платформа за независима култура и съвременно изкуство. Съорганизатор на фестивала на пърформанса “Sofia Underground” (с Руен Руенов) от 2007г. Куратор и организатор на различни по вид културни събития от 2006г насам. Носител на наградата за кураторски проект на Фондация „Св.св. Кирил и Методий” за 2010 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата