Издателство „Колибри” навършва 25 години

12 октомври, 2015 15:12 | Денят, Книги | Няма коментари

Издателство „Колибри” навършва 25 години

Тази година ИК „Колибри” навършва 25 години. Изживяхме много възторзи в компанията на най-благородното изкуство – литературата. Подарихме си много срещи, споменът за които ще ни съпровожда винаги. И вярваме, че съприкосновението с голямата литература е един неистов опит за летене. Но думите никога не стигат. Копнеем за още истории. Чувате ли ги? Има толкова невидими сюжети, пърхащи в пространството на очакванията. Самите те са натежали от очакване да намерят повелител, да се родят на белия лист. А после да се преродят. Да изминат пътя от белия лист до големия екран, който вдъхва живот и на най-неясните представи. От 2 до 11 ноември 2015 година жители и гости на София, Пловдив и Варна ще имат удоволствието да присъстват на първия по рода си кино-литературен фестивал CineLibri. Ако най-мащабните киносъбития сканират актуалните творчески търсения в европейското и световното кино и имат за цел да привлекат вниманието и на взискателния зрител, екранизациите на литературни произведения с висока художествена стойност имат двойна цел: да предложат изтънчено визуално преживяване и да насърчат любовта към четенето. Въпреки че боравят с различни изразни средства, доброто кино и качествената книга са двете страни на един и същ медал и следва да се промотират съвместно, за да може посланията им да стигнат до повече зрители и читатели. От 2 до 11 ще прожектираме 14 филма, образци на най-добрите екранизации на книги. Всяка прожекция ще бъде съпроводена от дискусия или хепънинг с фокус, произтичащ от характеристиките на творбата с участието на известни български актьори и музиканти, както и срещи със самите автори на литературните творби и създателите на техните екранизации. Целта е да поднесем на публиката едно комплексно и незабравимо преживяване, зрители и читатели да се потопят в атмосферата, съпътствала раждането на литературните творби и техните екранизации.

unnamedCineLibri е не просто една по-различна, уникална инициатива по случай 25-ия рожден ден на издателство „Колибри”. CineLibri залага на взаимодействието между две от най-популярните и обичани изкуства в света. Защото ако литературата е магия, киното е нейното алтер его. Амбицията ни е CineLibri 2015 да постави началото на традиция и да се превърне в ежегоден фестивал. ОЧАКВАЙТЕ!
• Едни от най-успешните екранизации по безспорни литературни шедьоври
• Прожекции както на нови филми, така и на кинокласики и образци на игралното кино
• Много приятни емоции, подаръци и изненади, съпътстващи всяка прожекция
• Представяне на всички книги, вдъхновили появата на съответните киноадаптации
• Страстни дискусии, тематични коктейли и хепънинги с участието на известни български артисти
• Детски филми и срещи с любимите герои на децата на живо в киносалоните
• Документално кино и почетна вечер на Амаркорд
• 30% намаление върху екранизираните книги по време на всички прожекции

НЕЗАБРАВИМИ СРЕЩИ СЪС СПЕЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ФЕСТИВАЛА:
• Дъглас Кенеди, най-четеният американски писател във Франция
• Маргарет Мацантини, една от най-ценените съвременни италиански писателки
• Серджо Кастелито, знаков италиански режисьор и актьор
Желаем ви светли изумления (и трепети!) под знака на голямото изкуство. То се нуждае от вас точно толкова, колкото вие от него.

ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ СЕ СПАСЯВА САМ;-)

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата