Нов български университет участва в XXV софийско изложение на минерали

8 октомври, 2015 09:24 | Денят | Няма коментари

Нов български университет участва в XXV софийско изложение на минерали

Нов български университет участва в XXV софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили,  лабораторията по Гемология ще представи минералните си находища.

От 09 до 11 октомври 2015 г. за поредна година Лабораторията по Гемология към департамент „Природни науки“ и Бакалавърски факултет на НБУ ще се включи в XXV Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили в Национален музей „Земята и хората“. През трите дни ще бъдат представени образци, събирани от преподаватели и студенти от департамента – галенит, сфалерти, кварц и пирит от оловно-цинковите находища на България, и др. Ще бъдат изложени и колекционни сбирки на минерали, насочени към подготовката в средното образование.

Лабораторията по гемология на Нов български университет е създадена през 1997 г. Нейни приоритети са образователната и изследователската дейности. Лабораторията е единствена по рода си в България е една от 39-те лаборатории, включени в Световната директория на лабораториите по гемология на International Colored Gemstone Association (ICA).

Разполага с диагностична апаратура, с учебна и музейна колекция от минерали, скали и фосили, което позволява теоретично и практическо аудиторно обучение на студентите по всички геоложки дисциплини, изучавани в департамент „Природни науки“. Тук влизат геоложките процеси, при които се образуват скалите и свързаните с тях минерали, хабитус, физични и химични свойства на минералите, видове скали, синтетични материали, които се използват в гемологията; основни методи за обработка, диагностика и оценка на скъпоценни камъни.

В рамките на събитието заинтересованите могат да получат допълнителна информация относно дейността и програмите на департамента.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата