Трима учени поделят Нобел за медицина за 2015 г.

5 октомври, 2015 14:42 | Наука | Няма коментари

Трима учени поделят Нобел за медицина за 2015 г.

И тримата са изследователи на болести, причинени от паразити

 

Трима учени, специалисти в изследванията на болести, причинени от паразити са тазгодишните носители на Нобелова награда за медицина, съобщи Нобеловият комитет. Това са Уилям Кембъл, Сатоши Омура и Юю Ту.

Те са отличени за работата си в разработване на ново лечение за няколко от най-разпространените паразитни заболявания: речна слепота, елефантит и малария.

Уилям Кембъл завършва Тринити колидж в Дъблин и получава докторска степен в университета в Уисконсин, САЩ. В момента е почетен изследовател в университета Дрю, в Ню Джърси.

Сатоши Омура получава докторска степен по фармацевтика от университета в Токио през 1968 г., а две години по-късно – докторска степен по химия. От 2007 г. е почетен професор в университета Китасато.

Юю Ту е едва 12-тата жена, която получава Нобелова награда за медицина. През 1955 г. получава диплома от фармацевтичния факултет на Медицинския университет в Пекин. От 2000 г. е водещ професор в Китайската академия за традиционна медицина.

Кембъл и Омура са отличени заради откритието на лекарството авермектин, което помага в лечението на речна слепота, лимфна филариаза и други болести, причинявани от паразити.

Юю Ту получава Нобелова награда заради откритието на артемизинина – лекарство, което значително намалява смъртността сред пациентите, болни от малария.

„Тези две открития дадоха на човечеството нови мощни средства за борба с тежки заболявания, засягащи милиони хора на планетата“, гласи съобщението на Каролинския институт в Стокхолм.

 

Въпреки прогреса с ограничаване на разпространението на малаия през последното десетилетия, болестта продължава да убива над половин милион души всяка година. Повечето от тях са бебета и деца от най-бедните региони на Африка.

 

Наградата за медицина е първото Нобелово отличие, което се присъжда всяка година, припомня „Дневник“. Каролинският институт в Стокхолм е връчил 105 награди по медицина от 1901 г. насам. Една трета са отишли при еднолични победители; общо 207 души са получили наградата.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата