Три българки представят песни на Чайковски във Виена

19 октомври, 2015 15:15 | Денят, Изкуство | Няма коментари

На 22 октомври 2015 г. от 19.30 ч., в MuTh -Концертната зала на Хора на виенските момчета , три успешни български артистки Надя Кръстева-мецосопран, Дора Делийска – пиано и актрисата Деси Урумова ще представят музикалната вечер „Само който познава копнежа” с избрани романси на Пьотър Илич Чайковски. Тя се посвещава на 175-а годишнина от рождението на композитора.

Руският композитор Чайковски ( 1840-1893) е познат на Запад предимно със своите симфонични, инструментални, балетни и оперни произведения , които го свързват с епохата на романтизма. Въпреки, че някои от неговите песни са особено популярни, много по-рядко биват изпълнявани.
Музикалната вечер включва избрани песни, които композиторът е писал и които до голяма степен показват цялостния творчески и жизнен път на Чайковски. Освен хубавата и много изразителна музика, също силно въздействие имат и текстовете им, написани от автори като Гьоте, Толстой и др.
Мецосопраното Надя Кръстева прави своя дебют във Виенската опера и веднага се превръща в любимка на оперната публика. Само на сцената на Виенската опера е изпълнила повече от 30 роли. Същевременно тя е и редовен почетен гост на най-престижни оперни сцени и фестивали. Досега тя има издадени 6 DVD в Австрия, Германия и Холандия.
Дора Делийска, която също живее във Виена, е пианистка с многобройни изяви в Европа и по света, и има издадени 5 солови албума. Деси Урумова(Виена) е позната в немскоговорящото пространство с многобройните си изпълнения на театралната сцена, в киното, а също и в радиото и телевизията на Австрия и Германия.
Според специалисти тези артисти с техния талант , сценичен опит и славянския им корен ще бъдат перфектни изпълнители на Чайковски.
Събитието се провежда под патронажа на Н.Пр.Елена Шекерлетова, посланик на Република България в Австрия със съдействието на сдружение „Българите в Австрия”.

Tschaikowsky Liederabend Flyer (1) (1)_Page_1

Tschaikowsky Liederabend Flyer (1) (1)_Page_2

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата