Нов български университет е част от националната инициатива „Нощ на театрите“

20 ноември, 2015 17:10 | PR сфера, Денят, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Нов български университет е част от националната инициатива „Нощ на театрите“

За трета поредна година Университетски театър на Нов български университет е част от националната инициатива „Нощ на театрите“. На 21 ноември ръководството и екипът на Университетски театър и Галерия „УниАрт“, ул. „Монтевидео“ №21 (НБУ) са подготвили богата културна програма с вход – свободен.
Програмата е разработена в два модула и предвижда занимания, в които деца и родители могат да прекарат един цял ден заедно.

ПРОГРАМА
НОЩ НА ТЕАТРИТЕ – РОДИТЕЛИ И ДЕЦА ЗАЕДНО НА ТЕАТЪР!
21 ноември 2015 г., 10:00 – 21:00 часа, Нов български университет

1. Блок за деца и придружаващите ги родители:

Програма за деца:
10.00 – 11.00 ч.
Детски университет занимания по рисуване

Място на провеждане: Галерия „УниAрт“

11.00-12.00 ч.
„Новите дрехи на царя“ – куклено представление за деца на Групата за алтернативен театър продуцирано от Университетски театър

Място на провеждане: Университетски театър

Групата за алтернативен театър е първата в България театрална формация на хора с физически увреждания. От създаването си през 2001 г. до сега артистите с увреждания имат реализирани множество представления за възрастни, а от 2004 г. и куклени спектакли за деца. Като най-безпристрастна във възприятието си, детската аудитория дава реална предпоставка за промяна в обществената нагласа спрямо хората с увреждания.
Програма за придружаващи ги родители:
10.00 – 11.00 ч.
Какви възможности дава НБУ за съботно-неделни програми? Представяне на програмите на Центъра за професионална и продължаващо обучение, попълване на анкета за проучване на предпочитанията

Място на провеждане: Био кафе, корпус 2

11-00 – 12.00 ч.
Разглеждане на Галерия „УниAрт“ с лекция за съдържанието на експозицията

Място на провеждане: Галерия „УниAрт“

2. Блок за юноши и техните родители.

Програма за юноши и придружаващи ги родители:

17.30 – 18.30 ч.
Разглеждане на Галерия „УниAрт“ с лекция за съдържанието на експозицията.

Място на провеждане: Галерия „УниAрт“

18.30 – 19.30 ч.
„Домът на Бернарда Алба“ спектакъл на УТ на НБУ. С участието на почетен професор Цветана Манева и гл. ас. д-р Антония Петрова.

Място на провеждане: Университетски театър на НБУ

„Домът на Бернарда Алба“ по Ф. Г. Лорка с изключителното участие на почетен професор Цветана Манева в ролята на Бернарда Алба.
На сцената са още гл. ас. д-р Антоанета Петрова и студенти IV курс в програма „Театър“ на НБУ, а режисьор на спектакъла е доц. Възкресия Вихърова.
„Домът на Бернарда Алба“ е създаден като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър „Иван Вазов“ сезон 2005 г. и по същия текст.
Специална благодарност изказваме на композитора Асен Аврамов, чиято музика е използвана, както и на ръководството на Народен театър „Иван Вазов“.

Спектакълът е част от кампанията „Открий театъра“ – Вход достъпен за хора с различни възможности“. Кампанията цели разработване на нови тенденции за интегриране на хора с различни възможности в изработването на сценични продукти.

Набраните средства по време на кампанията ще се инвестират в реализиране на спектакъл по текст на новоизлезлия роман на издателство „Кибеа“ „Моят Живот“. Автор на текста е Анжела Пенчева – млада жена с тежка диагноза.

19.30 – 20.00 ч.
Представяне на програми за юноши и проучване на интереса
Място на провеждане: Биокафе, корпус 2

20.00 – 21.00 ч.
Откъси от танцовия спектакъл „20 стъпки“ – Създаден по повод на 20 г. програма „Танцов театър“

Място на провеждане: Галерия „УниAрт“

Спектакълът е създаден по повод на 20 г. от програма „Танцов театър“ на НБУ.
Хореография на: Анна Пампулова, Росен Михайлов, Боряна Сечанова и дипломанти от бакалавърска програма „Театър“, модул „Танцов театър“ на НБУ.
Всеки от поканените хореографи е работил независимо от другите в създаването на танцова миниатюра, в която показва своята интерпретация по темата
„Искаме повече от колкото можем да понесем“, зададена от хореографа Татяна Соколова.

Входът за всички събития в рамките на Нощта на театрите е свободен!
Заповядайте!

Университетският театър на НБУ е плод на дългогодишната театрална практика на Нов български университет (разпознавана като „Театър на голия охлюв“ до 2010 г.) да се гостува на сцени на различни столични театри, поради липсата на лична театрална база.
„Театър на голия охлюв“ е университетският учебен театър на НБУ, създаден през 2000 година като самостоятелна структурна единица в рамките на университета. Основател и ръководител на театъра е театралния режисьор Възкресия Вихърова

Театърът има за цел да представя разработки на преподаватели и студенти от НБУ, както и да създава творчески партньорства в национален и международен контекст.

Сред продукциите на „Театър на голия охлюв“ са:
Спектакъл „Индже“ – закриване на програмата на „Европейски месец на културата“ – Пловдив;
Трикратно участие на Международния театрален фестивал „Варненско лято“;
Двукратно участие на международния фестивал „Ерата на Водолея“, Бургас;
Копродукция с Theater des Augenblicks, Виена;
Участия на международни фестивали в Чехия, Словакия, Германия и др.
Носител на национални и международни награди за професионално и студентско творчество, като наградата на международното жури от XII Международен фестивал на висшите театрални училища в Бърно.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата