Обсерваторията в Рожен ще оцелее

23 ноември, 2015 17:38 | Мнения, Наука | Няма коментари

Никола Петров, директор на НАО „Рожен“

Обсерваторията ще оцелее, въпреки че ще има голямо затруднение през месец декември. Но ще оцелее, най-вече и основно благодарение на всички тези хора, които успяха да ни помогнат като дариха пари в крайна сметка. Разбира се, че имахме и дарения, които са много важни, изразени в това да имаме например бельо. Става въпрос за смяна на чаршафи на легловата база, което също не е малка сума. Но като цяло не мисля, че имаше някак си сериозно развитие или „светлина в тунела” що се отнася до това, да разчитаме и да имаме финансиране от страна на Академията като цяло.

А що се отнася до това какво ще се случи идната година, имахме и продължавам лично аз да имам надежди, че все пак ще има разговори в това отношение и от страна на управляващите какво можем да направим, за да нямаме същия проблем следващата година.

Проблемът не е единствено и само до сумите. Не може да се „закове” една сума и с това от тук нататък да се решат проблемите. Може би трябва да има реорганизиране на цялата ситуация. Тук не става въпрос единствено и само за това как ще оцелее обсерваторията, как песоналът, в това число и лично аз, трябва да си взимаме заплатите. Това не може да бъде сериозна гледна точка що се отнася до развиване на една научна област. Трябва да имаме стратегически план, по-дългосрочен във времето. Хората, които работят независимо каква професия имат те трябва да се развиват, трябва да поддържат комуникации с колегите си от чужбина. Имаме комуникации, но те са през интернет. Не могат да се осъществяват нормални срещи. Не могат да идват всички желаещи, което би било много полезно затова да се осъществяват повече практики с международни участия в обсерваторията, тя пропада.

Не е редно да се говори единствено и само за това ще има ли заплати или ще платим ли тока. Това е несериозно, това няма развитие напред във времето. Ние попадаме в един затворен кръг на битовизъм и говорим единствено за някакви такива елементарни въпроси, които трябва да се мъчим да ги разрешаваме от днес за утре и да се чудим какво трябва да измислим, за да убедим хората, от които зависи цялата тази ситуация. Трябва конструктивен разговор, трябва да видим какво трябва да се направи, за да има бъдеще и нещо, което е съществено в развитието – дали ще е в нови компютри, нови технологии, форми на общуване. Тук не става въпрос единствено и само за това, че трябва да имаме заплати.

Да, необходими са средства. Ако я оставим така, един ден няма да имаме обсерватория. Тук трябва да се помисли малко по-съществено, трябва да се развие по някакъв начин, защото имаме проблем и с това какво се случва в университетите, с тези, които имат желание да учат. Ние в момента имаме в чужбина студенти по астрономия и по физика много повече, отколкото в България.

Мнението е изразено в интервю за Радио „Фокус“.

Снимка: Solar Observations in Bulgaria

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата