Протест на работниците в музеите, галериите и библиотеките

24 ноември, 2015 11:59 | Култура | Няма коментари

Протест на работниците в музеите, галериите и библиотеките

Работници в библиотеките, музеите, галериите  из цялата страна ще протестират днес срещу системното недофинансиране на културното наследство и недостойното си възнаграждение.

Протестът минава под надслов “Ден на недоволството” и ще се проведе чрез предоставяне на свободен вход до обектите, шествия или други акции. С тях те канят гражданите да се присъединят към техния протест. Те ще бъдат подкрепени и от служителите на Националната библиотека, които имат и свой протест, насрочен за 10 декември.

Според работниците предвидените в бюджета за 2016 г. средства са със 7 млн. лв. по-малко от необходимото за преминаване към системата на делегирани бюджети в държавните музеи. Те настояват базовите суми, които държавата трябва да изплаща, да се увеличат, за още 4 млн. лв., които да се насочат към регионалните библиотеки през общините, за допълнително финансиране за откритите си площи, както и заплатата на специалистите – на ниво 400-550 лв. в момента, да се увеличи с 50% до средната работна за страната, пише „Дневник“. Без тези неща музеите и галериите просто не могат повече да опазват културното наследство, предупреждават специалистите.

Затова те ще протестират, символично или с акции, по време на обедната си почивка из цялата страна.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата