Тибет се топи от глобалното затопляне

26 ноември, 2015 09:16 | Наука | Няма коментари

Тибет се топи от глобалното затопляне

Бързото глобално затопляне започва да се отразява и в Тибет.

Езерото Намтсо се намира на близо 4700 метра надморска височина и е смятано за свято място. Години наред поклонници минават по бреговете му, но напоследък те забелязват, че то се разраства.

Глобалното затопляне повишава температурите по планетата, но тук това става по-бързо. Близките ледници, захранващи езерото с вода при топенето си, са започнали да се разтапят по-бързо.

Ученият еколог Дауа Тсеринг, зам.-директор на Института за икономика на селските райони към Тибетската академия за обществени науки, казва, че „особено напоследък – през последните 20 години – някои малки ледници изчезват от района Чангчан и някои езера увеличават размерите си заради стичащата се в тях вода. Така че глобаното затопляне оказва по-силно въздействие тук, на Тибетското плато, и особено на ледниците“.

Негови колеги предупредиха през 2009 г., че ако топенето продължи с тези темпове, две трети от ледниците на платото може да изчезнат към 2050 г.. Това може да засегне до 2 милиарда жители на Китай, Индия, Пакистан, Бангладеш и Бутан.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата