Софийският университет чества патронния си празник

25 ноември, 2015 10:27 | Висше образование | Няма коментари

Софийският университет чества патронния си празник

Софийският университет чества паметта на своя покровител св. Климент Охридски Чудотворец.

По случай патронния празник на университета, патриарх Неофит ще посети Богословския факултет, за да благослови студентите – богослови, преподавателите и ръководството на факултета.

В навечерието на празника той занесе за поклонение мощи на св. Климент, частица от които беше дарена на учебния параклис в Богословския факултет.

Софийският университет получава за първи път частица от светите мощи на своя патрон.
След литургията ще се проведе традиционното празнично литийно шествие до паметника на св. Климент Охридски. Академическият съвет на Софийския университет начело с новоизбрания ректор проф. Анастас Герджиков ще поднесе венец пред паметника.  Академичното тържество за празника ще се проведе в Аулата на Софийския университет и ще бъде открито от проф. Иван Илчев, а ректорът проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Традиционно ще бъдат връчени дипломите на новоизбраните професори за последната година.

Ще бъдат връчени и няколко награди – на Столичната община за най-добър млад учен, годишните награди на Алма матер, годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово, годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил „Радио“ на Факултета по журналистика и масова комуникация, годишната стипендия съвместно с БНТ на името на д-р Младен Младенов за студент от профил „Телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация, годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков, както и наградата на името на проф. дмн Иван Сосков за изявен студент или докторант от Факултета по математика и информатика за изследователски и научни постижения в областта на математическата логика и компютърните науки.

Тържеството ще завърши с музикална програма на преподаватели и докторанти от катедра „Музика“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата