365 идейни проекта се състезават за нова сграда на библиотеката във Варна

27 ноември, 2015 10:24 | Денят | Няма коментари

365 идейни проекта се състезават за нова сграда на библиотеката във Варна

365 идейни проекта от цял свят са подадени в конкурса за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, съобщи арх. Йоана Иванова, гл. експерт в общинската дирекция „Архитектура и градоустройство“ .

Конкурсът е организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България, като целта е колекцията на библиотеката, разпръсната в шест сгради, да бъде събрана на едно място и едновременно с това да бъде създадено ново обществено пространство в центъра на Варна.

Проектите ще бъдат разгледани от международното жури на 28-ми и 29-ти ноември. За целта организаторите на конкурса – WhAT Association, са изработили интернет платформа, която позволява едновременно представяне на 8-те задължителни слайда на всеки проект на 8 монитора. Така членовете на журито бързо ще могат да въвеждат своите оценки, в зависимост от степента на изпълнените критерии, обясни арх. Иванова.

Трите проекта с най-много точки ще получат награди – 20 000 лв., за първо място и по 10 000 лв. за второ и трето. Победителят в конкурса ще бъде поканен за договаряне с Община Варна за изготвяне на технически и работен проект.

Зоната, обект на конкурса, е заключена между бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на общината. Основен пространствен акцент в района е сградата на Община Варна, завършена през 1981 г., която със своите 17 етажа, представително разработеното околно пространство, категоричен силует и специфични материали, доминира възприемането на средата. В момента зоната, обект на конкурса, съвместява функциите на открит паркинг за нуждите на Община Варна и парково пространство.

Конкурсът предвижда надземно застрояване на новата сграда – максимална разгъната застроена площ 18 500м2 ; 11 000 м2 подземен обществен паркинг за 300-350 автомобила на 3 нива, който ще обслужва само библиотеката, а всички, които паркират в центъра на Варна; капацитет от 1 266 000 библиотечни документа (при 866 000 настоящ фонд);

Още информация може да бъде открита на адрес: http://www.varnalibrary.bg/

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата