Бъдни вечер идва с традиции и вярвания

24 декември, 2015 09:26 | Денят | Няма коментари

Бъдни вечер идва с традиции и вярвания

Бъдни вечер и нощта преди Рождество Христово, са сред най-тачените християнски празници. В столичния катедрален храм „Св. Александър Невски” ще бъде отслужена Празнична утреня за Бъдни вечер с начало 18.00 ч.

Празничното богослужение ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в съслужение с архиереи на българската православна църква.

24-и декември е последният ден на Рождественския пост и затова на трапезата трябва да има само постни ястия, като е прието те да бъдат 7, 9 или 11.

Според някои предания на Бъдни вечер може да се види бъдещето, затова се правят различни гадания за времето, плодородието и личната съдба. Например, ако бъдникът (специално дърво в огнището) гори добре и пръска искри, това означава богата реколта, плодородие и добив.

Обичай е да се гадае и за здраве. Всеки от семейството счупва по един орех и зависимост от това дали ядката е хубава или гнила, го очаква късмет или трудности. Младите моми пък могат да сънуват бъдещия си жених, като сложат първата хапка от питата под възглавницата си.

Ето и още обичаи, описани в Wikipwdia:

  • Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.
  • Зад палешника (широкото остро желязо на ралото, ралник, лемеж) се оставят живи въглени, неречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въглена е почернял, предсказанието не е добро.
  • На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.
  • За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2 – 3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
  • Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.
  • На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата