Малки коледари празнуваха в българското училище в Лайден

16 декември, 2015 22:07 | Начално образование, Образование, Средно образование | Няма коментари

Малки коледари празнуваха в българското училище в Лайден

”Ой, Коледо, мой Коледо!”- Коледно тържество в Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия

 

На 12 декември 2015 г. учениците, учителите и родителите от българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия отбелязаха коледните и новогодишни празници със специално подготвено тържество. Официален гост на тържеството беше г-н Георги Георгиев, консул в Посолството на Република България в Хага. Заедно с нас празнуваха гости и приятели на училището, сред които и г-жа Лариса Филипова от Туристическа агенция Родина Травел.

В началото на празника директорът на училището Ариета Семерджиева поздрави всички с настъпващите празници и изказа благодарност към екипа на училището и към присъстващите родители за техните грижи за съхраняването на българския език, дух и традиции. Госпожа Семерджиева подчерта, че българското училище в Лайден играе важна роля за поддържането на връзката с родината сред българите в Нидерландия. На Коледа искаме да сме близо до хората, които обичаме, да мечтаем с тях и заедно да чувстваме коледната магия. На хиляди километри от България, макар и за кратко, ние успяхме да се пренесем в родината ни.

Програмата започна с куклен театър „Коледно приключение“ с кукловоди Миглена Вълкова и Галина Чотова В спектакъла малките зрители се срещнаха с разтревожените джуджета и изчезналия чувал на дядо Коледа, който накрая е открит с помощта на децата.

Тържеството продължи с изпълнение на децата от групата за народни танци, които изиграха пред въодушевената публика пайдушко хоро. След тях на сцената се качиха учениците от трети до девети клас, които заедно изпълниха ”Ой, Коледо, мой Коледо!”. Възторжени аплодисменти получиха и децата от подготвителна група, първи и втори клас, които заедно изпяха песента „С червените ботушки”. По стар български обичай на празненството имаше и дружинки от коледари – пети и шести клас. Техните пожелания имат способността да прогонват злите сили. За много настроение допринесе и представянето на децата от детската градина, които изиграха пред развълнуваните родители и гости прелестен „Зимен танц”.

С грейнали очи и много емоции децата посрещнаха най-желания и дългоочакван гост – дядо Коледа, който дойде с голям чувал. Веднага беше заобиколен от всички деца. Добрият старец беше донесъл много подаръци на послушните ученици. Дядо Коледа е вечен и ни дава надежда, кураж, утешение и издръжливост – неща, без които животът ни е немислим. Коледният дух прави всичко да изглежда светло, красиво и променено. На Коледа наистина стават чудеса!

В новогодишната томбола имаше подаръци и много изненади за всички гости. Родители и деца не пропуснаха да си купят по нещо за спомен от цветния коледен базар.

В края на тържеството беше отворен коледният бюфет, организиран от родителския актив към училището.

С много смях, приповдигнато настроение и положителни емоции премина Коледното и Новогодишно тържество в българското училище в Лайден. Тези празници спомагат българският дух, традиции и култура да се съхранят в следващите поколения. Около Коледа е времето, когато си даваме равносметка за пропуснатите моменти с близките хора, които са далеч от нас. Дори и далеч от Родината ние сме неразделна част от България.

С пожелание за весели празници, много пеещи звънчета, безброй усмивки и сбъднати мечти!

 

Ева Ахмедова, преподавател по български език и литература

Българско училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата