Уникални звездни спектакли ще видим през 2016 г.

16 декември, 2015 10:16 | Наука | Няма коментари

Уникални звездни спектакли ще видим през 2016 г.

Три забележителни астрономически явления предстоят през през 2016 г., съобщиха от Института по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория при БАН.

Те се падат все на девето число от месеца, но неса поредни, а през два месеца.

Датите са 9-и януари, 9-и март и 9-и май. Учените уточняват, че това не бива да се тълкува като нещо мистериозно, защото е просто един лесен начин за запомняне на дните.

Ето какво съобщават те:

На 9-и януари преди зазоряване при ясно време ще може да се наблюдава уникално близко съединение по ректасцензия на Венера със Сатурн – само на 5 дъгови минути (Венера на 5′ северно от Сатурн). Това означава, че двете планети ще могат да се наблюдават заедно в окуляра на телескоп при голямо увеличения – 300 или 400 пъти. Също така двете планети ще могат да се фотографират едновременно в кадър с формат APS-C Canon 22.2х14.8mm (кроп х1.6) или APS-C Nikon DX 23.6х15.7mm, дори ако фокусното разстояние на телескопа е 16 метра – като на 2-метровия в НАО. Две от симулациите по-долу показват как ще изглеждат тези планети в окуляр при полета съответно 15′ и 7.5′, ако телескопа е с изправяне на образа (при такива симулации не е редно да се упоменава увеличение, защото видимият размер на образа зависи от това, на каква резолюция са настроени Вашите монитори, от какво разстояние ги гледате и т.н.).

На 9-и март ще бъде пълното слънчево затъмнение, видимо от Източна Азия, Япония, Австралия, Тихия океан, Папуа Нова Гвинея и др. от този регион. Максимална фаза – в 03:57:11 ч. офиц. време. Ивица на тоталитета – през Суматра, Бомео и пр. Повече инфо – на http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SE…/SEplot2001/SE2016Mar09T.GIF

На 9-и май след обяд от България ще се наблюдава преминаване на Меркурий пред Слънцето (пасаж, транзит). Начало на явлението – в 14:11:55 ч. за София (1-ви контакт). Проследено с телескоп на екваториална монтировка, Меркурий ще премине пред Слънцето по права линия – с максимално сближаване до центъра на неговия диск в 17:55:51 ч. офиц. време (с минимално ъглово отстояние 5′ и 20″ от центъра). Ако обаче снимаме явлението с телескоп на алт-азимутална монтировка (насочващ се чрез движение около хоризонтална и вертикална ос), Меркурий ще опише траектория на фона на Слънцето като показаната крива – вижте съответната симулация. Това е така, защото казано най-просто, по обяд северния край на слънчевия диска е точно отгоре, но при залеза на Слънцето същият вече е горе-вдясно, „завъртян“ на ъгъл близък до този на географската ни ширина. Така освен че се променя наклона на централния меридиан на Слънцето спрямо хоризонта, видимо се „закривява“ и траекторията на планетата. От България пасажът ще се наблюдава до залеза на Слънцето, като положенията на Меркурий в моментите на залеза за Варна и за София са указани съответно в синьо и в червено.

Снимка: Институт по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория при БАН

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата