Честито Рождество Христово!

25 декември, 2015 05:01 | Денят | Няма коментари

Честито Рождество Христово!

На 25-и декември отбелязваме един от най-големите християнски празници – Рождество Христово. Празникът се нарича още Коледа, Божик или Божич. Според Евангелието от Лука  раждането на Исус Христос е станало в град Витлеем, провинция Юдея.

Това събитие слага началото на новото летоброене – така нареченото „след Христа“.

В българската национална традиция на този ден тръгват коледарите – млади момчета, облечени в народни носии, носещи геги, дрянови сурвакници и торбички за дарове. Те тропат по вратите, влизат в къщите и пеят коледарски песни, наричат благословии за здраве и плодородие. Стопаните им се отблагодаряват с краваи, сушени плодове и по някоя дребна пара за късмет.

Празникът не е бил честван официално по време на комунизма. През 1991 г. той отново става официален празник у нас.

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Рада, Радослава, Радослав, Радостина, Радосвета, Радостин, Радомира, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Христина, Кристина, Румен, Румяна, Руска.

Ето и повече любопитна информация за това как се празнува Коледа по света, събрана в Wikipedia:

В Австралия Коледа често се празнува на плажа при 40 °C температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските. Австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.
Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен „Тиха нощ, свята нощ“, изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“ в Обендорф, близо до Залцбург, през 1818 г.
В Албания Коледа е един от най-популярните фестивали и се посреща с голямо веселие от местните хора, които спазват традицията за честване на годишнината от рождението на Иисус Христос.
В Англия в навечерието на Коледа се пеят песни и танцуват танци. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете.
В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета – със сняг, направен от памук. На Коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина.
В Армения, която е първата страна, официално възприела Християнството, Бъдни вечер е един от най-големите свети религиозни празници. Арменците празнуват Бъдни вечер на 5 януари, а Коледа и Богоявление в един ден – на 6 януари по Юлианския календар.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата