LISA излетя да търси гравитация

3 декември, 2015 09:15 | Наука | Няма коментари

LISA излетя да търси гравитация

Европейската космическа агенция (ЕКА) изведе успешно в орбита космическия апарат LISA. Задачата на LISA е направи първи стъпки в търсенето на гравитационни вълни.

Изстрелването на ракетата Vega беше планирано за късно вчера, но беше отложено поради технически причини. Към 5 часа тази сутрин, Vega беше успешно изстреляна от полигона във Френска Гвиана и изведе LISA и нейния носител в орбита.
Минути по-късно LISA беше отделена и от модула-носител. Според първоначалните данни, всичко с LISA е наред и деликатната апаратура, която се намира на борда й работи в нормален режим.

На LISA предстои дълго пътешествие докато намери своето място в нова орбита около Слънцето. То ще включва постепенно издигане до няколко орбити докато достигне 1.5 млн. км. от Земята. Апаратът трябва да започне работа след около два месеца.

В LISA има два метални куба, които са в специални кутии и ще са в постоянна фаза на свободно падане. Чрез лазер ще се измерва тяхното движение, а LISA постоянно ще прави корекции в позицията си, за да центрира кубовете. Надеждата на учените е, че по този начин ще могат да откриват граитационни вълни. Ако експериментът е успешен, след години се предвижда създаване на огромен космически експеримент, който ще измерва движението на подобни апарати, които се намират на милиони километри един от друг.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата