Как изглежда вълната „убиец“ (ВИДЕО)

28 януари, 2016 16:17 | Денят | Няма коментари

Как изглежда вълната „убиец“ (ВИДЕО)

Мъж от щата Орегон е заснел виео, кото показва как действа т.нар. вълна-убиец. Бизнесменът от Южен Орегон Стийв Рапъл се наслаждавал на прибоя от безопасна зона на пясъка, когато зърнал гигантска вълна, пише списание «Тайм». Всички на плажа се разбягали на високо докато вълната преминала вълнолома и заляла пясъка.

Така наречената вълна-убиец може да удари без предупреждение, да вкара хората и да ги дърпа навътре в морето. Те са отговорни за множество смъртни случаи. „За голяма част от Западния бряг, тези вълни убиват повече хора, отколкото всички други метеорологични опасности накуп“, каза Трой Николини от офиса на Националната метеорологична служба в Еурека, Калифорния.

Векове наред мореплавателите разказват истории за загадъчно природно явление. Необяснима сила, която се появява отникъде и също така безследно изчезва. Тайнствена сила, която не може да се предвиди. Най-после в съвременния свят на учените се отдаде възможност да открехнат завесата на тайната на явлението известно като вълни-убийци.

Височината им е до 4 пъти по-голяма от обикновените вълни при буря. Една единствена вълна е достатъчно висока, за да залее десет етажна сграда или да преобърне 300 метров круизен лайнер.

Тези aномални вълни достигат височина повече от 30 метра. Тяхното съществуване дълго е смятано само за една легенда, докато не било доказано на 1 януари 1995 г. на нефтена платформа Draupner в Северно море, Норвегия. При силно вълнение на морето със средна височина на вълните 10 метра, нефтената платформа била в безопасност, тъй като била достатъчно висока. Внезапно със скорост 70 км/ч върху нефтената платформа връхлетяла вълна три пъти по-голяма от обикновените. Това потвърдили сензорите, които доказали, че разказите на моряците за морските чудовищни вълни били истина. Лазерът, монтиран на платформата фиксирал вълна с височина 27 метра, която нанесла някои поражения.


Появяването на вълната-убиец не може да се прогнозира. Никакви математически изчисления не могат да предскажат къде и кога те ще се появят. Няколко десетки средни по височина вълни при определени условия могат да се превърнат в една гигантска вълна, която продължава да расте. Вълната-убиец е „блуждаеща вълна“. Тя се появява неочаквано и по никакъв начин не е свързана с другите вълни. Възниква от въздушните потоци, но посока и придава течението. Когато подводното течение се сблъсква с вълните, идващи в противоположна посока, вълните могат да се свият и да се устремят нагоре, като сформират блуждаеща вълна.

Спътникови данни опровергават теорията, за това че 30 метровите вълни-убийци се образуват един път на 10 000 години. Тези вълни възникват значително по-често. Приблизително една вълна-убиец на 200 000 обикновени вълни.

Те са по-разпространени в района на Бермудския триъгълник, отколкото в спокойните простори на океана, заради ураганите там и течението Гълфстрийм. Вълни с височина 50 метра могат не само да потопят кораби, но и да отнасет на дъното ниско летящи самолети и въртолети, особено такива, които са към бреговата охрана и специално летят ниско над водата в търсене на потънали кораби и оцелели членове на екипажите. Това обяснява защо в районите със силни течения вълните-убийци са често явление. Напълно е вероятно причината за многото невероятни изчезвания на кораби и самолети в печално известния район Бермудски триъгълник, да са не свръхестествени сили, а мощта на самия океан и вълните-убийци.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата