Конференция отбелязва 200-годишнината от рождението на Димитър Добрович

12 януари, 2016 14:03 | Денят | Няма коментари

 

Тази година се честват 200 години от рождението на Димитър Добрович (1816-1905) – първият български живописец, получил академично образование.

 

Връзката му с Италия е крепка, през 1848 г. пристига в Рим, където остава за един период от 45 години. Учи в Римската академия. В края на 1848 и началото на 1849, за три месеца, се сражава под знамената на Джузепе Гарибалди. Картините му, жанрови сцени и портрети, са повлияни от европейския романтизъм. Изкарва прехраната си като копист – дейност, в която достига съвършенство. Изработва своя „елеофотографска“ техника, която улеснява процеса на копирането. По-голямата част от творбите му от този период са подписани като Д. Добрович. Когато се връща в България, той донася много работи, правени главно през римския му период.

 

Нов български университет (НБУ) и Център „Българо-европейски културни диалози“ (БЕКД) отправят покана за участие в международната научна конференция „Романтиката на XIX век. Димитър Добрович (1816-1905) – живот и творчество“.

 

Конференцията ще се реализира в периода от 16 до 18 ноември 2016 г. в Нов български университет, София (България). За участие могат да се запишат изследователи, докторанти и всички, които работят и имат интереси в посочената научна проблематика.

 

Конференцията „Романтиката на XIX век. Димитър Добрович (1816-1905) – живот и творчество“ е фокусирана върху следните панели:

 

  • Историографски дискурси – факти, процеси, явления, личности.
  • Художествен живот в Европа и на Балканите през XIX век – академии, художествено образование, културни диалози
  • Изкуството на Димитър Добрович (1816-1905)
  • Изкуството и влиянието на техническите постижения на епохата върху неговото развитие – фокус върху фотографията

 

Важни дати:

До 04 април 2016 г. – Регистрация със ЗАГЛАВИЕ и РЕЗЮМЕ (преведени на английски език)

До 10 юли 2016 г. – Заплащане на ранна такса регистрация и изпращане на готови и преведени резюме и доклад на английски език

До 30 август 2016 г. – Краен срок за заплащане на такса регистрация и изпращане на готови и преведени резюме и доклад на английски език

Моля, изпратете доклада си на mtumbeva@nbu.bg

 

За повече информация:

http://www.becd.nbu.bg/bg/konferenciq-2016/registraciq

https://www.facebook.com/becd.bg/

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата