Човек до Кунева в бизнес с МОН

2 февруари, 2016 18:11 | Денят, Образование, Средно образование | 1 коментар

Човек до Кунева в бизнес с МОН

Човек до Меглена Кунева има доста сериозен бизнес с МОН, показа проучване на Академика БГ.

Това е Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“. Той е и член на Националния съвет на партията на Кунева – Движение „България на гражданите“.

Асоциация „Българска книга” обжалва заповедта на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев от 8 януари тази година, с която се започва процедура по оценяване и одобряване на проекти за нови учебници за I и V клас за учебната 2016-2017 година. Това беше един факторите, които създадоха силен шум в системата на МОН в последния месец и накараха премиерът Борисов да поиска оставката на  проф. Танев „заради системно проявяващите се проблеми в МОН и сектора“.

Веселин Тодоров очевидно има основателни причини да иска свой фаворит в Министерството на образованието. Освен на Асоциация „Българска книга, той е управляващ и представител на цяла плеяда фирми. Справка в търсачката на подписаните договори по обществени поръчки на сайта „Биволъ“ показва, че само една от тях –  „Сиела Норма“ е усвоила, както е модерно да се казва, близо 10 млн. лв. При това само за една година – през 2013 г. и само от обществени поръчки на МОН.

И това не са поръчки за издаване на учебници. Те тепърва предстоят след промените в държавните образователни стандарти и учебните програми. Именно за издаването на учебниците е и голямата битка сега.

Спечелените търгове от „Сиела Норма“ са самостоятелни и в консорциуми. Най-големите две поръчки, които са взети, са със забележителни параметри. На 20 август 2013 г. , в разгара на отпускарския сезон, Консорциум „Сиела-ЦАПК“ печели два отделни лота за 5.4 млн. лв. и 4 млн. лв. И двете са за „Лицензиране абонаментно право право на ползване на софтуерни  продукти на Microsoft за нуждите на образованието и науката в България”.

Само седмица по-рано „Сиела Норма“ печели и поръчка за 275 500. Този път заедно с „Просвета София“ и Фондация „Просвета София“. Поръчката е за  „Разработване на интерактивни упражнения за кариерно ориентиране на учениците“.

А където има много пари, има и много интереси.

Проф. Тодор Танев, министър на образованието в оставка, не без основание предположи, че атаката срещу него идва от среди, свързани с ДБГ. Неслучайно в Реформаторския блок не бяха единни при избора си кой да бъде техният кандидат за министър.

Кандидатурата на Меглена Кунева за просветен министър беше одобрена от премиера Борисов и ще бъде гласувана в Народното събрание в сряда.

Евелина Гечева

Мирослав Иванов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Димитър Атанасов - Кабули коментира на 2 февруари, 2016 г., 20:45 ч.

    Някак си при управленията на Б. Б. идиотизмът в държавата ни минава в по-горна категориална същност – засиява с по-силна светлина. Нещо като избугване на свръх-нова в галактиката на българската тъмнодупкеста политика.
    Винаги сам се учудвал на хора със свръх-политически способност. Във всеки кабинет ги има. При Царя имаше едно мъничко човече, къето оцеля при три правителства, и все като министър, на различни министерства. Сега Куневица влиза в ролята на българския пенкелер
    /ж. р. – пенкелерка/. За да не се затрудняваме, ще я наричаме за кратко ПЕРКА. Та тази перка ще се окаже, че е многофункционална. Е, тя си го е доказала по блестящ начин като градинарка в зелевата градина с блюкселското зеле.
    Жалко, много жалко, че умишлено докарват народа до пълен мисловен кретенизъм, с добре режисираните „проблеми“. Казано с три думи: Кунева е политически кретен.